Ortadoğu

Ateşkes kağıt üstünde kaldı

BM gözlemcilerinin şiddetin durduğunu görmek için gittiği Suriye'de, Hums kentinde bombardıman sürüyor. İdlib'de de askerlerle muhalifler çatışıyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Hums ateş altında

Gözlemciler kaygılı

Sayı artacak

Hums'taki bombardımanı kaydeden muhalifler, görüntüyü internet üzerinden dünyaya ulaştırdı. [AJE]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

suriye’de bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan’ın önerdiği barış anlaşması kapsamında yapılan ateşkesi gözlemlemek amacıyla ülkeye giden ekibe rağmen, şiddet olayları devam ediyor. aktivistlere göre, suriye güvenlik güçleri, muhalif güçlerle bir kentte çatışmaya girerken başka bir kenti ise yoğun bombardımana tuttu.

devlet başkanı beşar esad’a bağlı askerler, hama kentinde iki sivili öldürdü, ülkenin kuzeyinde yer alan türkiye sınırı yakınındaki idlib kentinde ise isyancılarla ordu birlikleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

londra merkezli suriye insan hakları gözlem örgütü’ne göre, ordunun daha önce uzun süre kuşatma altında tuttuğu hums kentinde de bombardıman devam ediyor.

bm destekli ateşkesin başladığı perşembe gününden bu yana ülkede çoğu sivil olmak üzere en az 41 kişi öldü.

müfettişler kaygılı

bm insan hakları müfettişleri pazartesi günü ateşkesin yapılmasından bu yana suriye ordusunun bombalamaları ve tutuklamalarıyla ilgili bilgiler aldıklarını belirtti.

müfettişler, isyancılar tarafından ele geçirilen bazı askerlerin öldürüldüğü haberlerini de aldıklarını kaydetti. açıklamada şiddet olaylarının genel olarak büyük ölçüde düştüğü kaydedildi.

brezilyalı uzman paulo pinheiro’nun başkanlığındaki uluslararası suriye araştırma komisyonu ülkede insani durumun kötüleşmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi. suriye’de geçen hafta kabul edilen ateşkes öncesinde on binlerce sivil çatışmalardan kaçarak evlerini terk etmişti.
 
komisyon bildirisinde özellikle hums’un halidiye ve diğer bölgelerindeki bombalamaların artmasından, idlib ile şam’ın banliyöleri gibi bazı bölgelerde makineli tüfekler kullanılmasından, hama ve halep başta olmak üzere bazı kentlerde yapılan yeni tutuklamalardan ciddi kaygı duyduklarını belirtti.
 
gözlemciler göreve hazır
 
öte yandan bm’nin oluşturduğu gözlem ekibinin beş kişilik öncü takımı ise pazar günü şam’a ulaşmıştı.
 
sayıları yaklaşık 30’a çıkması beklenen gözlemcilerin öncü ekibinin çalışmaları için bir merkez oluşturması planlanıyor.

kofi annan’ın sözcüsü ahmed fevzi, fas asıllı albay ahmed himmiche’in pazartesi günü suriye dışişleri bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek, genel koşulları görüştüklerini belirtti. sözcüye göre bu konuların başında da gözlemcilerin hareket özgürlüğünün kısıtlanıp kısıtlanmayacağı yer alıyor.

himmiche, pazartesi günü associated press (ap) haber ajansına yaptığı açıklamada “göreve bir an önce başlamayı ve başarılı olmayı umuyoruz” diye konuştu.

bm barış koruma bölümü sözcüsü  kieran dwyer, gelecek günlerde gözlemcilerin sayısının artacağını belirtmişti.

dwyer, fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada gözlemcilerin geri kalan 25’inin ortadoğu ve afrika’dan geleceğini belirtmişti. dwyer, bu kişilerin hem hızlı hareket edebileceklerini hem de bölgeyle ilgili deneyimlerinin olduğunu söylemişti.

annan 200 gözlemcinin daha suriye’ye gönderilmesini istiyor, ancak bm güvenlik konseyi, tam teşekküllü bir heyetin ancak şiddet olaylarının tamamen sona ermesi halinde ülkeye gönderileceğini söylüyor.

suriye devlet televizyonu sana, suriye’nin gözlemcileri memnuniyetle karşıladığını ve heyetin ülkede suç işleyenlerin ‘silahlı teörist gruplar’ olduğunu kendilerinin görmesini umduğunu belirtti. 

İnfografik: Suriye'de isyanın birinci yılı

bm-arap birliği temsilcisi kofi annan mart ayında, suriye’deki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı kabul ettiğini açıklayan şam yönetimi, cuma günü operasyonların durdurduğunu açıklasa da, ülkenin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda bm’ye göre şu ana kadar en az 9000 kişi öldü. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitme kararı almıştı.


 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;