ordu birliklerinin sivil yönetimi devirdiği mali’de, kendisini darbeyi yapana askerlerin lideri olarak tanıtan amadou sanogo, halka sükunet çağrısı yaparken, askerlerin başkent bamako’da dükkanları yağmaladığına yönelik iddiaları yalanladı.
devlet televizyonunda bir mülakatı yayınlanan sanogo, tüm malililere ‘yağmanın durdurulması’ çağrısını yaparken, bu tip eylemlere askerlerinin karışmadığını vurguladı.
askeri üniformaların herhangi bir dükkandan alınabileceğini söyleyen sanogo, ‘yağmanın üniforma giyen başka insanlar tarafından davamıza zarar vermek amacıyla yapılmış olabileceğini neden düşünmüyorsunuz?’ sorusunu yöneltti.
bazı görgü tanıkları, başkentte kontrolü ele geçiren askerlerin, benzin istasyonlarını boşaltırken çok sayıda aracı da gaspettiğini ifade ediyor. bamako'da yaşayan bazı vatandaşların ifadesine göre, benzincilerin yağmalanması akaryakıt fiyatlarının 24 içinde ikiye katlanmasına neden oldu. benzinin litre fiyatı 2.60 dolara yükselirken, başkentte sürücüler yakıt bulmakta zorlanıyor.
'araçlara el konuluyor'
bamako’da yaşayan adama quindo, askerlerin araçları durdurarak bazen içindeki her şeyi aldığını bazen de araçlara zorla el koyduklarını ifade etti. quindo, dükkanların da askerler tarafından boşaltıldığını aktardı.
başkentte dükkanların ve işyerleriin neredeyse tamamının kapalı olmasına rağmen bölgede yaşayanlar gereksinimlerini karşılamak için sokağa çıkıyor.
darbenin ardından toure’ye bağlı birliklerin askeri yönetime karşı saldırıya geçtiği ve darbe yapan birliklerin komutanı sanogo’nun öldürüldüğüne dair iddia devlet televizyonunda yalanlandı.
askeri yönetimden yapılan açıklamada ‘her şeyin yolunda olduğu’ açıklandı ve halka ‘günlük hayatınıza dönün’ çağrısı yapıldı.
'devlet başkanı güvende'
afrika birliği ise mali’deki son durumla ilgili yaptığı bilgilendirmede, devlet başkanı amadou toumani toure’nin mali’de kendisine bağlı birimler tarafından korunduğunu ve güvende olduğunu açıkladı. açıklamada toure’nin bomoka’ya yakın bir bölgede bulunduğu kaydedildi.
daha önce dünya bankası ve afrika kalkınma bankası da, mali’ye yapılacak yardımları kesmişti. dünya bankası, kriz sona erene kadar mali’deki hiçbir projeye mali onay verilmeyeceğini duyurmuştu.
bm güvenlik konseyi mali ordusunu kınamış; konsey üyeleri demokratik şekilde seçilmiş hükümetin askerlerce devrilmesini sert şekilde eleştirip, devlet başkanı amadou toumani toure’nin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunmuştu.
konsey ayrıca, gözaltında tutulan malili yetkililerin serbest bırakılmasını, ‘acilen’ anayasal düzenin iyileştirilmesini ve sivil hükümetin iş başına geçmesini istemişti.
toure'ye tepki vardı
ülkede ordu ile devrik yönetim arasındaki gerginliğin kaynağı ise ülkenin kuzeyinde onlarca kişinin ölümüne neden olan ve 200 binden fazla kişiyi göçe zorlayan isyancı tuareg güçleriydi. ordudaki bazı askerler, tuareg savaşçılarına karşı yeterli mücadeleyi vermediği ve ülkenin kuzeyinde kontrolü kaybettiği gerekçesiyle, 2002 yılından bu yana görevde olan toure’ye tepkiliydi.
üst düzey komutanlar haftalardır toure iktidarından, tuareg savaşçılarına karşı kullanmak için daha donanımlı silah talebinde bulunmuştu. mali’de, son dönemde el kaide’ye bağlı silahlı grupların da güçlenmeye başladığı biliniyor.
kuzey mali'de güçlendiler
uzun süre devrik libya lideri muammer kaddafi'nin emrinde görev yapan ve eski liderin devrilmesinin ardından ülkeye dönen tuareg askerlerinden bazıları mali'de barış sürecine dahil olmuş, bazıları ise dağlara çekilmişti. tuaregler son aylardaki çatışmalar sırasında kuzeydeki nüfuzlarını artırmıştı.
göçebe topluluk tuareglerin nüfusu, yapılan tahminlere göre yaklaşık 1,5 milyon. tuaregler nijer, mali, cezayir, libya ve burkina faso gibi ülkelerde bulunuyorlar. kuzey tuaregler çoğunlukla çölde, güney tuaregler ise daha çok step ve savanlarda yaşıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar