Dershane tartışması

Dershane tasarısı Meclis'ten geçti

Hükümet ile Cemaat arasındaki kavganın sebeplerinden dershanelerle ilgili yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Özel öğretim kursu açmak isteyenler için başvurular bugünden itibaren başlıyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

hükümet ile cemaat arasındaki kavganın önemli nedenlerinden biri olan dershanelerle ilgili yasa tasarısı meclis genel kurulu'nda kabul edildi. yasa tasarısına 22 ret 226 kabul oyu verildi. meclis'ten geçen düzenleme sadece dershanelerin 1 eylül 2015'ten itibaren kapanmasını değil, aynı zamanda milli eğitim bakanlığı teşkilatıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. 

işte 10 başlıkta değişiklikler: 

  • özel öğretim kurumları kanunu'ndan ‘dershane’ tanımı çıkarıldı. varolan dershaneler faaliyetlerini 1 eylül 2015 tarihine kadar sürdürebilecek. 
  • kapanan dershaneler engellilere eğitim veren özel eğitim okullarına, anaokullarına, ilkokullara, ortaokul ve liselere dönüşebilecek.
  • okula dönüşemeyen dershaneler, sınava hazırlamamak kaydıyla sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil ve yetenek kurslarına dönüşebilecek. 
  • etüt merkezleri sadece 12 yaş altı çocuklara eğitim verebilecek.
  • hazine'ye ait taşınmazların irtifak hakkı, dönüşüm programına dahil olan dershaneler tarafından 25 yıllığına kullanılabilecek. mülkiyeti hazine'ye ait olan ve milli eğitim bakanlığı'na tahsis edilen taşınmazlar üzerindeki okul binaları da kiraya verilebilecek.
  • özel okula dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar mali destek sağlanacak. destek, okulların boş kalan öğrenci kapasitesinin tamamı için değil, derslik başına düşen kayıtlı öğrenci sayısı üzerinden verilecek. ayrıca bu maddi desteğin ayrıntıları, yani hangi tür okullara ve hangi kademelerde sağlanacağı maliye bakanlığı ve milli eğitim bakanlığı’nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek.
  • temmuz 2015 tarihine kadar dershanelerde altı yılını dolduran ve sigortası olan öğretmenler kamu personeli seçme sınavı'na (kpss) girmeden sözlü sınavla devlet okullarına atanabilecek. atanan öğretmenler 4 yıl boyunca atandıkları ili sağlık özrü dışında değiştiremeyecekler. kaç kişinin atanabileceği, maliye bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında belirlenecek. 
  • milli eğitim bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, talim terbiye kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevleri sona erecek. yani bir anlamda milli  eğitim bakanlığı kadrosu sil baştan oluşturulacak.
  • devlet okullarının yönetimi değişecek. uzun süre görev yapan müdür ya da yardımcıları görevlerine devam edemeyecek. çünkü tasarıyla okul müdür ve yardımcılarının görev süreleri 4 yıl olarak belirlendi. kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların bu görevleri sona erebilecek. milli eğitim bakanı nabi avcı’ya göre bu düzenlemeden 39 bin 870 okul yöneticisi etkilenecek.
  • stajyer öğretmenlikten öğretmenliğe geçiş için sınav getiriliyor. atanan ve öğretmenliğe başlayan eğitimciler, bir yılları dolduktan sonra stajyer öğretmenliklerini tamamlamış olur ve mesleğe devam ederlerdi. bundan sonra bir yılı tamamlamalarının ardından yazılı ya da sözlü sınava girecekler. sınavı iki kez üst üste geçemeyenler memuriyetten men edilecek. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;