Avrupa Birliği

Erdoğan Almanya'da

Başbakan Berlin ziyaretine Almanya'daki Türk toplumu temsilcileriyle görüşerek başladı. Halk arasında erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen progerie hastası 14 yaşındaki Gamze Yağar da Erdoğan'ın görüştüğü isimler arasındaydı.

Konular: Türkiye
14 yaşındaki Progerie hastası Gamze Yağar Başbakan Erdoğan'a kendi yaptığı resimlerden oluşan takvim hediye etti. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan almanya'nın başkenti berlin'de. almanya başbakanı angela merkel ile görüşecek olan erdoğan, ziyaretine türk toplumu temsilcilerini kabul ederek başladı.

al jazeera'dan didem özel tümer, erdoğan'ı kalacağı otelin önünde 300-400 kişilik bir grubun karşıladığını aktardı. 

grup "dik dur eğilme, bu millet seninle", "türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları attı. erdoğan'ı bekleyenler arasında rabia işaretlerinin olduğu pankartlar taşıyan suriyeliler de vardı. 

stk temsilcileriyle görüşme

başbakan, kaldığı otelde avrupalı türk demokratlar birliği (uetd), berlin türk-alman işadamları birliği (tdu), wefa derneği, islam toplumu milli görüş teşkilatı (igmg), hollanda türk işadamları derneği, berlin islam federasyonu, avrupa hüdai vakfı'nın da arasında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini kabul etti.

başbakan erdoğan'ın, kabulleri yaklaşık 2,5 saat sürdü. tüm sanayici ve işadamları derneği (tümsiad) avrupa genel başkanı cahit kerenciler, başbakan erdoğan'a özellikle almanya’da yaşayan türkler'in problemlerini aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. kerenciler, "başbakanımız da türkiye cumhuriyeti devletinin vatandaşlarına sahip çıkarak sorunlarının çözülmesi bazında üzerine düşeni yapacağını ifade etti" dedi.

diyanet işleri türk islam birliği (ditib) başkanı izzet er, "sayın başbakan aile birliğinin korunmasına, koruyucu aile sisteminin yaygınlaştırılmasına özellikle vurgu yaptı. bu da toplumumuzda bilhassa gençlerin, annesiz babasız kalan gençlerin himayesi anlamında son derece önemliydi" diye konuştu.

camilere yönelik saldırılar

son zamanlarda camilere yapılan saldırılara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan er, "buradaki türk toplumu alman toplumunun bir parçası artık. sayın merkel'in de dediği gibi islamiyet, alman toplumunun bir parçasıdır. o bakımdan bu tür şeyler hiçbir zaman için bu iki toplumun bir arada yaşamasını, barış içinde yaşamasını engellemeyecektir. yolda zaman zaman çakıllar ve ya dikenler olabilecektir" ifadelerini kullandı.

avrupa türk islam birliği kurucu genel başkanı musa serdar çelebi ise, başbakan erdoğan’ın kendilerine burada yalnız olmadıkları, arkalarında türkiye’nin bulunduğu mesajı verdiğini ve yarın almanya başkanı merkel ile yapacağı görüşmede buradaki meselelerin çözümü konusunu gündeme getireceğini ifade ettiğini kaydetti.

progerie hastası gamze yağar'la görüştü

 başbakan erdoğan, daha sonra halk dilinde erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen progerie hastası gamze yağar'la (14) görüştü. almanya'da yaşayan kayserili bir ailenin çocuğu olan yağar, başbakan erdoğan'a kendi yaptığı  resimlerinden oluşan 2014 yılı takvimini hediye etti. 

başbakan'a türkiye'de kendisiyle aynı hastalığa sahip kişilerle buluşma isteğini ileten yağar, başbakan'dan bu konuda olumlu yanıt aldı.

dünyada, gamze gibi progerie hastası olan 40 kişi daha bulunuyor. bunlardan ikisi türkiye'de yaşıyor.

erdoğan berlin ziyareti kapsamında alman mevkidaşı merkel'in yanısıra türkiye'nin ab üyeliğine destek veren sosyal demokrat parti başkanı sigmar gabriel ile de görüşecek.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;