Türkiye

Erdoğan'a darbe soruları

Meclis komisyonuna yazılı yanıt verecek Türkiye Başbakanı, 27 Nisan ve 28 Şubat dönemini başlıklar altında aktaracak.

Haberin Öne Çıkanları

Talep CHP ve MHP'den

Yazılı yollayacak

Karşı bildiri

27 Nisan muhtırasını bizzat yaşayan Erdoğan, dokuz yıldır başbakanlık koltuğunda oturuyor. [Reuters]

türkiye'deki darbeleri araştıran tbmm darbe ve muhtıraları araştırma komisyonu, çalışmalarında sona geldi. komisyon, son olarak türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'a 28 şubat   'post-modern' darbesiyle 27 nisan muhtırasını soracak. komisyonun sorularını yazılı yanıtlayacak erdoğan'a, pazartesi günü gönderilecek listede 10 başlık bulunuyor.

ana muhalefet partisi chp ve mhp, ankara'da toplanan komisyondan erdoğan'ın dinlenmesini talep etmişti. erdoğan’ın programı uygun olmadığı için yazılı görüşüne başvuruluyor.

meclis komisyonu, aylardır süren çalışmasını rapor haline getiriyor ve bu süreçte toplam 154 ismi dinledi.

türkiye'de dokuz yıldır başbakanlık koltuğunda oturan erdoğan döneminde, abdullah gül'ün cumhurbaşkanı seçilme ihtimaline karşılık 27 nisan 'e-muhtıra'sı verilmişti. genelkurmay başkanlığı'nın internet sitesine konulan bildiri sonrası, hükümet geri adım atmayarak bir gün sonra karşı bildiriyle yanıt vermişti.

erdoğan döneminin bir başka önemli gelişmesi ise, türkiye tarihinin en büyük darbe davası ergenekon. söz konusu davada, 2003 yılından itibaren ordu içindeki hükümeti yıkmayı planlayan yapılaşma yargılanıyor. birçok askerin hapis cezasına çarptırıldığı balyoz davası da, yine erdoğan döneminde açıldı.

1997 yılında görev yapan refah-yol hükümetini deviren 28 şubat sürecinde ise erdoğan, istanbul büyükşehir belediye başkanlığı koltuğunda oturuyordu. süreç devam ederken okuduğu bir şiir nedeniyle dava açılan erdoğan, dört ay hapis yatmıştı. 

en son büyükanıt konuştu

komisyon son olarak 2006 ve 2008 yılları arasında genelkurmay başkanlığı görevini yürüten general yaşar büyükanıt'ı dinlemişti. 27 nisan 2007 tarihinde genelkurmay'ın internet sitesine konulan bildiriyi bizzat yazdığını söyleyen büyükanıt, metnin muhtıra niteliğini taşımadığını savunmuş ve başbakan erdoğan'ın benzer açıklamalarını hatırlatmıştı.

bildiriden hemen sonra mayıs 2007'de türkiye başbakanı erdoğan'la dolmabahçe sarayı'nda yaptığı görüşmenin detaylarını anlatmayan büyükanıt, o tarihte gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçim sürecini kendi gözünden aktarmıştı. türk silahlı kuvvetleri (tsk), dört yıl internet sitesinde duran söz konusu metni, ağustos 2011'de kaldırmıştı.

çiller şikayetçi olmadı

komisyonun dinlediği son isimler arasında, eski başbakanlardan tansu çiller de bulunuyor.

'post-modern darbe' 28 şubat'ta tank ve tüfek kullanılmadığını vurgulayan çiller, çoğunluğun azınlık haline getirildiği süreç sonucunda ezberlerin bozulduğunu söylemişti.

demokrasinin en temel niteliklerinin ihlal edildiğini ifade eden çiller, savcılıktaki ifadesini tekrarlayarak kimseden şikayetçi olmayacağını dile getirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;