İran: Batı'nın korktuğu güç

Erdoğan'dan Tahran'a tepki

Başbakan, nükleer müzakerelerin adresi olarak İstanbul yerine, Şam veya Bağdat'ı öneren İran yönetiminin 'ipe un serdiğini' söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Önerileri eleştirdi

'Biz kaybetmeyiz'

'Zaman sınırlı'

İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi (sağda) Türkiye'nin ev sahipliğiyle ilgilenmediklerini söylemişti. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, nükleer müzakerelerin adresi olarak istanbul'u istemediklerine yönelik açıklama yapan iran yönetimine tepki gösterdi. erdoğan, tahran yönetiminin, 13 nisan’da yapılacak müzakereler için şam veya bağdat’ı önermesini, ‘ipe un sermek’ olarak nitelendirdi.

erdoğan, “ortada dolaşan teklif , 'bu iş olmasın' demektir. çünkü karşı tarafın şam'a, bağdat'a gelmeyeceğini biliyor. kalkıp, 'bak biz şam'ı da bağdat'ı da önerdik' diyecek. dürüst olmak lazım. dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler” diye konuştu.
 
müzakerelerin istanbul'da yapılıp yapılmamasının türkiye’ye her hangi bir prestij kazandırmayacağını söyleyen erdoğan burada kazançlı çıkacak tarafın iran olacağını, çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek bir pozisyonda olduklarını söyledi. 
 
bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi (abd, ingiltere, fransa, rusya, çin) ile almanya’nın dahil olduğu ‘5 artı 1’ grubuyla nükleer programı konusunda müzakere masasına oturmaya hazırlanan iran yetkilileri, daha önce görüşmelerin istanbul’da yapılmasını talep etmelerine karşın, son günlerde farklı açıklamalar yapıyor. 
 
iran dışişleri bakanı ali ekber salihi, 28 mart’ta tahran'ı ziyaret eden başbakan erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından türkiye’nin ev sahipliğinin bir seçenek olduğunu söylese de, 1 nisan’da istanbul’da yapılan suriye’nin dostları toplantısı rüzgarı tersine çevirmişti. iran meclis başkanı ali laricani, toplantıya katılanları 'suriye'nin düşmanları' ve ‘israil rüşvetçileri’ olarak tanımlamıştı. 
 
meclis dış ilişkiler komisyonu başkanı alaaddin burucerdi de, türkiye'nin ev sahipliğiyle ilgilenmediklerini belirtmiş ve buna gerekçe olarak ankara’nın suriye politikasını göstermişti. 
 
abd dışişleri bakanı hillary clinton ise iran’a nükleer programına ilişkin diplomatik çözüm için zamanın ‘sınırsız’ olmadığını ve ‘tüm seçeneklerin halen masada bulunduğunu’ hatırlatmıştı. 
 
tahran yönetiminden bir an önce nükleer görüşmelere başlamasını isteyen clinton, müzakere adresiyle ilgili belirsizliklere değinerek, arabulucu konumundaki ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton’un taraflarla istişare halinde olduğunu söylemişti 
 
 
geçen yıl istanbul'daydı
 
iran'ın nükleer programının neden olduğuı sorunun çözümüne yönelik görüşmelerin son turu 2011 ocak'ında istanbul'da yapıldı. zenginleştirilmiş uranyum konusuyla ilgili anlaşmazlıklardan dolayı, görüşmelerde somut ilerleme kaydedilemedi.
 
iran bir süredir, abd ve ab’nin yoğun yaptırımları altında. washington’ın kapsamlı yaptırımları, iran merkez bankası ve diğer finans kuruluşları ile iş yapan şirketlerin abd ekonomisi ve mali sistemi ile ilişkilerinin kesilmesine ek olarak, tahran yönetimi ile bağlantılı mali ve fiziki varlıkların dondurulmasını kapsıyor. abd, bu şekilde müttefiklerini iran ile petrol ticareti yapmaktan vazgeçirmeyi amaçlıyor.
 
ab ise ocak ayında 1 temmuz'dan itibaren tahran'a, iran’ın petrol başta olmak üzere çeşitli sektörlerini hedef alan ticari yaptırımlar uygulama kararı almış, ayrıca iran merkez bankası'nın üye ülkelerdeki aktiflerini, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurmuştu.
 
tahran da misilleme olarak, ab’nin altı ay içinde devreye sokacağı petrol ticareti yasağını beklemeden ingiltere ve fransa’yla bu alanda ticareti durdurmuştu.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;