Ergenekon davası

Ergenekon davası uzadı

Savcılığın esas hakkındaki mütalaa yerine soruşturmanın genişletilmesini talep etmesiyle, yargılanan isimler için istenen cezalar açıklanmadı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

270'inci duruşma

Yüksek güvenlik

Birleşik iddianameler

Mahkeme önünde güvenlik güçleri barikat oluştururken, çıkan arbedede jandarma göstericilere biber gazı sıktı. [AFP]

Esas hakkında mütalaa

hukuki bir tanımlama olan 'esas hakkında mütalaa', tüm delillerin ortaya konarak tartışılması, sanık ve tanıkları dinleme aşamasından sonra açıklanır. savcı, iddianamede ileri sürdüğü görüşlerin ve suçlamaların değişip değişmediğini, talep ettiği cezaların aynen verilmesini isteyip istemediğini ortaya koyar. 

yaklaşık bir milyon sayfayı bulan iddianamesiyle türkiye'deki en büyük darbe davası olan 'ergenekon'da, dört yılın ardından son aşamaya gelindi. 

dava kapsamında, sanıklar için istenen cezaların öngörüldüğü gibi perşembe günkü duruşmada açıklanması bekleniyordu. fakat savcılığın, bazı çetelere ilişkin ek bir iddianamenin de dava kapsamına alınması ve davanın genişletilmesini talep etmesi sonucunda, sürecin söz konusu bölümü perşembe günkü duruşmada gerçekleştirilemedi. sanıklar ve avukatları ise davanın genişletilmesi talebine itiraz etti.

böylece davanın 270'inci duruşmasında savcı, çoğu 'terör' örgütüne üye olmak suçundan yargılanan 66'sı tutuklu, biri firari 275 kişi için esas hakkındaki mütalaasını sunmamış oldu.

türkiye'de ilk kez bir emekli genelkurmay başkanı'nın tutuklanarak sanıkları arasına girdiği davanın perşembe günü görülen duruşması gerilimli geçti.

sabah tsi 10.00'da başlayan duruşmaya salonda avukatlarla mahkeme heyeti arasında yaşanan tartışma nedeniyle üç kez ara verildi. gerginliğin nedeni, söz isteyen avukatların taleplerinin karşılanmaması oldu. sanık avukatları vakit kaybedilmeden savcılık mütalaasına geçilmesini isterken, mahkeme heyeti davayla birleştirilmesi talep edilen 'karagümrük davası'na ait iddianamenin okunacağını ilan etti.

duruşmaya verilen öğle arasından sonra karagümrük iddianamesinin okunmaya başlamasıyla, salondaki tansiyon yeniden yükseldi. avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak mahkemeyi protesto ederken, eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ, emekli orgeneraller hurşit tolon ve hasan iğsız salonu terk etti. bunun üzerine duruşmaya yeniden ara verildi.

mahkeme önünde miting

istanbul'da görülen davanın kritik önemdeki duruşması için binlerce kişi yargılananlara destek olmak için sabah saatlerinde silivri cezaevi'ndeki mahkeme önüne akın etti. farklı illerden gelen aralarında chp, işçi partisi, halkın kurtuluş partisi, türkiye gençlik birliği ve atatürkçü düşünce derneği üyelerinin de bulunduğu grupları taşıyan otobüsler erken saatlerde silivri'ye ulaştı.

bunun yanı sıra çok sayıda siyasetçi, sanatçı, gazeteci, aydın ve yazar da davayla ilgili gelişmeleri takip etmek üzere silivri'de bulundu.


çok sayıda sanatçı davayla yakından ilgileniyor [aa]

ellerinde bayraklar ve yargılanan isimlerin fotoğraflarıyla bir miting görüntüsü oluşturan kalabalık, davayı protesto etti. mahkeme önünde güvenlik güçleri barikat oluştururken, çıkan arbedede jandarma göstericilere biber gazı sıktı.

21 iddianamenin birleştirildiği ve sona gelinen davayı, yargılananların yakınları da yakından takip etti.

bu arada kalabalıktan bir grup duruşma salonunun bulunduğu bölgenin önündeki güvenlik barikatını aşmaya çalışınca arbede yaşandı. güvenlik güçleri grubu göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak engelledi. 

gecekonduda bulunan bombalar

türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden davada emekli askerler, siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütü yöneticileri yargılanıyor. kamuoyunun yakından tanıdığı bu isimler arasında eski genelkurmay başkanı başbuğ, chp milletvekilleri mustafa balbay ve mehmet haberal, işçi partisi genel başkanı doğu perinçek, gazeteci tuncay özkan, akademisyen yalçın küçük, emekli orgeneraller hurşit tolon ve nusret taşdeler, emekli tuğgeneral veli küçük bulunuyor.

'ergenekon' adıyla anılan davada bugüne 12 haziran 2007'de ümraniye'de bir gecekonduda 27 adet el bombasının bulunmasıyla gelindi. ifadeler üzerine başlatılan soruşturmada emekli yüzbaşı muzaffer tekin, emekli binbaşı fikret emek ve işadamı kuddusi okkır ilk gözaltına alınan isimler oldu. 

4 yıl süren dava, tutukluluk ve yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle çok eleştirildi. cumhuriyet gazetesi başyazarı ilhan selçuk, kuddusi okkır ve engin aydın yargılama sürerken hayatını kaybetti. 

dalga dalga genişledi

genişletilen operasyonda gözaltına alınan veli küçük ve doğu perinçek'in de aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianame 25 temmuz 2008'de kabul edildi. sanıklar 'hükümeti devirmek' ve 'terör örgütü yöneticiliğiyle' suçlandı.

ilk yargılama 20 ekim 2008'de başlarken, o dönem cumhuriyet gazetesi köşeyazarı olan mustafa balbay'ın da yer aldığı 56 kişi de soruşturmaya dahil edildi. bu kişiler hakkında düzenlenen iddianameye göre 'ikinci ergenekon' 20 temmuz 2009 görülmeye başlandı.

Ergenekon'da sayılar

  • 21 iddianame ve dava dosyası birleşti
  • 4 bin 300 klasör
  • eklerle beraber 1 milyon sayfalık dosya
  • birleştirilen davalarla beraber 600'den fazla duruşma
  • 64 sanık tahliye oldu
  • 31 gizli tanık dinlendi
  • iki sanık dava sürecinde, bir şüpheli dava açılmadan öldü
o dönem başkent üniversitesi rektörü olan mehmet haberal'ın da sanıkları arasında yer aldığı 52 kişiye ilişkin hazırlanan üçüncü iddianame de 5 ağustos 2009'da kabul edilirken, bu dava, 'ikinci ergenekon' davasıyla birleştirildi.
 
soruşturma devam ederken alınan ifadeler ve ihbarlar doğrultusunda istanbul, ankara ve adapazarı başta olmak üzere çeşitli illerde yapılan kazılarda çeşitli silahlar silahlar bulundu. 
 
'ergenekon'la bağlantılı olduğu öne sürülen farklı dava dosyaları da ana davaya eklendi. ankara'da danıştay'a saldırı, istanbul'da fener rum patriği bartholomeos'a suikast girişimi, malatya'da üç hristiyan misyonerin öldürülmesi...iddianameye göre amaç askerin darbe yapmasına elverişli ortam oluşturmaktı.
 
dördüncü iddianame ise 'irtica ile mücadele eylem planı' iddialarına ilişkin oldu. albay dursun çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat serdar öztürk'ün ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen hükümeti yıpratmaya yönelik söz konusu plana ilişkin hazırlanan iddianamede, yeditepe üniversitesi kurucusu bedrettin dalan firari sanık olarak yer aldı.
 
genelkurmay başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bazı internet siteleri ve 'internet andıcı'na ilişkin olarak ise türkiye'deki askerlerin terfilerine karar veren yüksek askeri şura (yaş) üyesi orgeneral nusret taşdeler'le beraber 22 kişi hakkında 29 temmuz 2011'de iddianame hazırlandı. bu da 'irtica ile mücadele eylem planı' davasıyla birleştirdi.
 
son isim general başbuğ
 
son olarak mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ da 6 ocak 2012'de tutuklanırken, başbuğ hakkındaki 'cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.
 
davada bugüne kadar 31 gizli tanık dinlendi, mahkeye sayısız ihbar mektubu ulaştı. 1996 yılında yakalann pkk'nın iki numaralı ismi şemdin sakık'ın da 'deniz' kod adıyla davanın gizli tanığı olduğu geçtiğimiz ay ortaya çıkmıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;