Ergenekon davası

Sakık, Ergenekon'da gizli tanık

Türkiye tarihinin en önemli davalarından birinde kimliğini açıklayan 'Deniz' rumuzlu gizli tanık, PKK'nın iki numarası Şemdin Sakık çıktı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Açık kimlikle ifade

İdam cezası almıştı

Beş yıllık soruşturma

PKK'nın iki numarası Şemdin Sakık, 20 Mayıs 1999'da idam cezasına çarptırılmıştı. [AA]

Şemdin Sakık kimdir?

'parmaksız zeki' kod adlı sakık, pkk'nın dağ kadrosunda yaklaşık 18 yıl görev yaptı. sakık, 1998’de kuzey irak’ta yapılan ve yakalanmasına neden olan operasyon öncesinde örgütten ayrılmıştı. şemdin sakık, diyarbakır devlet güvenlik mahkemesinde 'devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemler yapmak' suçundan yargılanmış ve idam cezasına çarptırılmıştı. cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrilen sakık, aynı zamanda bdp milletvekili sırrı sakık’ın da kardeşi.

türkiye'de en geniş kapsamlı darbe davası ergenekon'da sürpriz bir gelişme yaşandı, gizli tanıklardan 'deniz'in kimliği belli oldu. bu gizli tanık, 1998 yılında yakalanan pkk'nın iki numaralı ismi şemdin sakık.

istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nde devam eden davanın salı günkü duruşmasında dinlenen gizli tanık 'deniz', kimliğini açıklamak istedi. mahkeme heyeti başkanı hasan hüseyin özese'nin, tanığın sesi ve görüntüsü bozulmadan ifade verebileceğini söylemesi üzerine, gizli tanık konuştu. gizli tanık odasında ifadesi alınan kişinin, şemdin sakık olduğu anlaşıldı.

açık kimlikle ilk ifade

kimliğini ilan ettikten sonra mahkemede konuşan sakık, pkk'ya katılması, işçi partisi genel başkanı doğu perinçek'in abdullah öcalan'a ziyareti ve tuğgeneral bahtiyar aydın'ın öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. örgütün lideri abdullah öcalan'a silahlı mücadelenin çıkmaza girdiğini söylediğini aktaran sakık, peşinden aralarında tartışma çıktığını ve iplerin koptuğunu söyledi.
 
örgütten ayrılmak istediğini, ayrılmanın da ya öldürülme ya da kaçmakla olduğunu belirten sakık, ''beni öldürmek istediler. kaçıp cezaevine girdim. bir tane bile örgütçü yakalatmadım'' dedi.
 
bir dönemki iki numara, "pkk’nın gerçek bir kürt hareketi olarak ortaya çıkmadığını örgütten ayrıldıktan yıllar sonra daha iyi anladım" ifadesini kullandı. 
 
tuğgeneral bahtiyar aydın'ı ise devletin öldürttüğünü öne süren sakık, “şüphem yok. paşayı devlet vurdu. hatta duyduğuma göre vuran asker de öldürüldü. lice'de çatışma süsü verdiler. paşa da helikopterine atlayıp gitmek zorunda kaldı. derin devlet vardır. kimi 'ergenekon', kimi 'derin devlet' dedi. bence ayrımı yok. öteden beri sol çevreler bütün hayallerini ordu üzerinde kuruyorlar''diye konuştu.

hizbullah'ı anlatmıştı

sakık, gizli tanık olarak daha önce verdiği ifadelerde, hizbulllah örgütünü ergenekon yapılanmasının yönlendirdiğini söylemişti. hizbullah üyelerinin jandarma genel komutanlığı'nda eğitim aldığını anlatan sakık, olayı fotoğraflayan gazeteci halit güngen'in öldürüldüğünü aktarmıştı. gazeteci güngen, o dönemde işçi partisi lideri doğu perinçek tarafından yayımlanan '2000'e doğru' adlı dergide çalışmaktaydı.

13 nisan 1998’de kardeşiyle birlikte irak'ın kuzeyinde yakalanan pkk'nın iki numarası şemdin sakık, türkiye'ye getirimişti. 20 mayıs 1999'da sakık ile kardeşi, idam cezasına çarptırılmıştı. karar, daha sonra müebbet hapse çevrilmişti.
 
general özkök de tanık

ergenekon davasının tanıkları arasında eski genelkurmay başkanı orgeneral hilmi özkök de bulunuyor. mahkemede ifade veren özkök, "2003 yılında kuvvet komutanlarıyla yaptığım toplantıda 'muhtıra' sözü kullanıldı ama bu resmi bir teklif değildi" demişti.
 
yüzlerce kişi yargılanıyor

2 haziran 2007'de istanbul ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasıyla başlayan ergenekon soruşturması, peş peşe gelen gözaltı dalgalarıyla genişledi. binlerce sayfalık iddianamelerin hazırlandığı davada, aralarında eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ, kuvvet komutanları, generaller, akademisyenler, gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yargılanıyor.

soruşturma safhasında birçok bomba ve patlayıcının bulunduğu dava, birkaç yıldır istanbul silivri'deki mahkemede sürüyor. 65'i tutuklu 274 sanıklı ergenekon davası'nın salı günü 255'inci duruşması yapıldı.

son beş yıldır türkiye gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyan soruşturmayı bir kesim 'derin devletin deşifre edildiği'ni savunarak desteklerken, bir kesim de 'laik-ulusalcıların sindirildiği'ni savunarak eleştiriyor. soruşturmayı destekleyenlerden bazıları, özellikle gazeteciler nedim şener, ahmet şık gibi isimlerin tutuklanmasıyla tavır değiştirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;