2012 Eurovision Şarkı Yarışması

Eurovision'a 'kentsel dönüşüm' gölgesi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, yarışmanın yapılacağı salonun bulunduğu bölgede, halkın evlerinden 'zorla' çıkarıldığı iddia ediliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Yarışma 22 Mayıs'ta

Aktivistler tepkili

Yetkililer iddiaları reddediyor

Yarışmanın yapılacağı konser salonunun inşaatı devam ediyor. [AFP]

azerbaycan, 22 mayıs'ta eurovision şarkı yarışması'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. yarışmanın yapılacağı, bakü'deki büyük konser salonu ‘crystal hall’, hazar denizi kıyısında yükseliyor.

fakat konser salonunu da içine alan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bölgede yaşayan halkın evlerinden tahliye edilmesi, hazırlıklara gölge düşürüyor.

yetkililer, tahliyelerin eurovision ile bir bağlantısı olmadığını söylerken, insan hakları örgütleri ise mahalle sakinlerinin zorla ve haksız bir şekilde evlerinden çıkarıldığını iddia ediyor.

'ne zaman eurovision'u izlesem, evimi hatırlayacağım'

bir oğlu ve bir kızı ile yaşayan minara iskenderova, bakü’nün devlet bayrağı meydanı’ndaki inşaat alanında, ayakta kalan son apartmanda oturuyor.

komşularının çoğu taşınmış. kapı ve pencereleri hasar görmüş, muhteşem deniz manzaraları apartman blokları, yarı terk edilmiş izlenimi bırakıyor.

buradan taşınacakları fikrine hala alışamadığını söyleyen iskenderova, “tüm bu olanlar çok acı verici. bu süreç başladığından beri tansiyonum yükseldi, hastalandım” diyor.

bölgenin bir başka sakini natalia alibekova da yıkılması kararlaştırılan binalardan birinde oturuyor. yıkım ekipleri gelmeden çıkmamaya kararlı. “ne zaman eurovision’u izlesem, evimi hatırlayacağım” diyor.

Ermenistan yarışıyor

azerbaycan ve ermenistan arasında, 90’lı yıllardan bu yana süregelen dağlık karabağ sorunu nedeniyle, ermenistan yarışmaya katılmakta tereddüt etti. ancak azerbaycan’ın güvenlik garantisi vermesi üzerine ermenistan her yıl olduğu gibi yarışmaya katılmaya karar verdi.

insan hakları örgütleri yüzlerce ailenin belediye yetkilileri tarafından zorla tahliye edildiğini, ailelere verilen tazminatın şehir merkezindeki bu apartman dairelerinin benzerlerini satın almaya yetmeyeceğini öne sürüyor.

özgür ekonomiye destek sosyal birliği’nden zohrab ismailov, “birçok taraftan baskı var” diyor. ismailov, yetkililerin bölge sakinlerini taciz edip gitmelerini sağlamak için kimi zaman doğal gazı, suyu ve elektriği kestiğini iddia ediyor.

bakü valiliği basın danışmanlığı konu hakkında yorum yapamayacaklarını ancak ödenen tazminat bedelinin adil olduğunu söylüyor.

eurovision ile imaj tazelenecek

2011 yılında almanya’nın düsseldorf kentinde düzenlenen eurovision şarkı yarışması’nda, azeri şarkıcılar ell ve niki’nin birinci gelmesinin ardından, azerbaycan yarışmaya 2012 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandı. eurovision’da finalde 20, toplamda 43 ülke yarışıyor.

azerbaycan devlet başkanı ilham aliyev, sovyetler birliği’nin dağılmasının ardında uzun yıllar savaş ve siyasi iktidarsızlıklarla çalkalanan ülkenin, uluslararası profilini güçlendirmek için yarışmayı bir fırsat olarak görüyor.

ülkenin kültür ve turizm bakanı abulfas garayev de, yerel medyaya yaptığı açıklamada “bu etkinlik azerbaycan’ın imajını olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

'eurovision ile bağlantısı yok'

yetkililer mülkiyet haklarının ihlali ya da mahalle sakinlerinin taciz edilmesi konusundaki iddiaları reddediyor ve devlet bayrağı meydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesinin eurovision ile bir bağlantısı olmadığını, şehrin geneli için düşünülen yenileme projesinin bir parçasını olduğunu söylüyorlar. 

devlet başkanlık dairesi'nde görev yapan ali hasanov, gazetecilere yaptığı açıklamada “bakü ve özellikle de bu bölgedeki inşaat çalışmaları şehrin alt yapı tesislerini, yollarını ve ulaşım araçlarını geliştirmeye yönelik projeler kapsamında yapılmaktadır” dedi. hasanov, “bazı gruplar birbiri ile ilgisi olmayan konuları içgüdüsel olarak siyasileştiriyorlar ve bunları eurovision şarkı yarışması’na bağlıyorlar” diye konuştu.

aktivistler de yarışmaya güveniyor

insan hakları izleme örgütü’nden giorgi gogia ise “azerbaycan hükümeti 2008 yılından bu yana büyük çapta bir kentsel yenileme kampanyası başlattı. bu kampanya çerçevesinde binalar yasal olmayan yollarla kamulaştırıldı, insanlar, bazen önceden uyarılmaksızın, zorla tahliye edildi ve evleri yıkıldı” diyor.

bu duruma karşı kampanya düzenleyenler de eurovision’un azerbaycan’a olan ilgiyi artırmasını umuyorlar. ancak onların amacı hükümetinkinden biraz farklı.  kampanyalar yarışmanın ülkedeki insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerine dikkat çekmesini umuyor.

gogia, “azerbaycan eurovision gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yaparak, uluslararası imajını yükseltmeyi planlıyor ancak anlamadıkları bir nokta var ki o da şu; bu hükümetin insan hakları kayıtlarını da mercek altına alacak” diyor.

kaynak: fransız haber ajansı (afp)

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;