Dünya

FARC rehineleri bıraktı

Ayrılıkçı örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin ormanda esir tuttuğu askerler ve polisler, başkent Bogota'da ailelerine kavuştu.

Haberin Öne Çıkanları

Hemşireler eşlik etti

Siviller belirsiz

Sayıları bilinmiyor

Aileleriyle buluşurken hemşirelerin eşlik ettiği esirlerden bazılarının yürümekte zorluk çektiği gözlendi. [Reuters]

kolombiya devrimci silahlı kuvvetleri’nin (farc) esir aldığı son askeri personel de serbest bırakıldı. ülkenin önde gelen ayrılıkçı örgütünün elinde tuttuğu dört asker ve altı polis, bazıları için 14 yıl süren esaretin ardından başkent bogota'ya ulaştı.

helikopterle bölgeye gelen askerlerle polislere aileleriyle buluşurken hemşireler eşlik ederken, bu kişilerden bazılarının yürümekte zorluk çektiği gözlendi.

farc, şubat ayında yaptığı açıklamada, ormanda rehin tuttuğu 10 kişinin mart ayı başında serbest bırakacağını ve bundan böyle fidye için adam kaçırmayacağını duyurmuştu. bu kişilerin özgürlüklerine kavuşmasıyla farc'ın esir aldığı tüm askeri personel serbest kalmış odlu.   

stk'lar organize etti

kolombiya’da bulunan al jazeera muhabiri gabriel elizondo, olayın askeri bir devir operasyonundan ziyade insani bir operasyon olduğunu bildiriyor. 

operasyonun mimarları ise uluslararası kızılhaç örgütü ve üyelerinin çoğu kadınlardan oluşan 'barış için kolombiyalılar' organizasyonu. iki grup aylar boyunca askerlerle polislerin serbest bırakılmasının alt yapısını oluşturmaya çalıştı.

sivillerin durumu belirsiz

al jazeera muhabiri elizondo’ya göre farc’ın elinde sayısı 100’ü bulan sivil esirler de var ancak sivillerin serbest bırakılmasıyla ilgili sürecin ne olacağı henüz bilinmiyor. elizondo, farc’ın bu adımının hükümetle ayrılıkçılar arasında başka kapılar açması ve diyalog ortamı yaratması umudu doğurduğunu aktardı ancak hükümetin farc ile diyalog kurmak isteyip istemeyeceği de bilinmiyor

geçen hafta kolombiya askerleri en az 36 şüpheli farc eylemcisini öldürmüş, dördünü ise sağ ele geçirmişti.

kesin sayıları belli değil

farc, 1964'te manuel marulanda tarafından kolombiya komünist partisi'nin (pcc) askeri kanadı olarak kurulmuştu. marulanda'nın ölümünün ardından 2008'te liderliği devralan cano, yaklaşık 8 bin üyesi bulunan farc'ı yeniden örgütlemişti.

cano'nun öldürülmesi, geçen yıl göreve gelen ve farc ile etkin mücadele sözü veren kolombiya cumhurbaşkanı juan manuel santos için büyük zafer olarak nitelendirilmişti.

farc'ın kesin gerilla sayısı net olarak bilinmiyor. kolombiya'nın açıkladığı rakamlara göre bu sayı 2010 yılında 9 bin civarındaydı.

örgüt komutanlarından raul reyes ise 2007 yılında, farc’ın 18 bin gerillası olduğunu öne sürmüştü.

farc; kolombiya hükümeti, amerikan dışişleri bakanlığı, kanada, ve avrupa birliği (ab) tarafından 'terör örgütü' olarak kabul ediliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;