Amerika

Filistin, BM üyeliği için başvurdu

Mahmud Abbas, Filistin Yönetimi’nin ‘devlet’ statüsü kazanmasını amaçlayan resmi belgeyi, BM Genel Sekreteri’ne iletti.

Haberin Öne Çıkanları

İsrail 'üzgün'

ABD çabaları yetersiz

'129 üye tanıyor'

Abbas, başvuruyu Ban'a New York'taki BM merkezinde yaptıkları görüşme sırasında sundu.
Abbas, başvuruyu Ban'a New York'taki BM merkezinde yaptıkları görüşme sırasında sundu. [Reuters]

filistin yönetimi’nin, birleşmiş milletler (bm) tam üyesi olarak ‘devlet’ statüsü kazanmasını talep eden başvuru, filistin devlet başkanı mahmud abbas tarafından bm genel sekreteri ban ki-mun'a sunuldu.

ban’ın sözcüsü farhan hak, ban ve abbas'ın new york'taki bm merkezinde yaptıkları görüşmede sunulan resmi başvurunun bm güvenlik konseyi tarafından değerlendirileceğini, ancak bunun biraz zaman alacağını söyledi.

Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor

filistin'in üyeliği için, abd dahil beş üyesi veto hakkına sahip olan toplam 15 üyeli bm güvenlik konseyi’nin tavsiye kararı gerekiyor. tüm üye ülkelerin temsil edildiği bm genel kurulu ise, ancak bu tavsiye kararı sonrasında üçte iki çoğunlukla üyelik kararı alabiliyor.

israil ise, başvurudan dolayı “üzgün” olduğunu açıkladı. israil başbakanı binyamin netanyahu'nun sözcüsü gidi shmerling, fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada “bu başvurudan dolayı üzgünüz. gerçek barışa giden tek yolun, tek taraflı eylemlerden değil görüşmelerden geçtiğini düşünüyoruz” dedi.

abd’nin çabaları etkili olmadı

amerika birleşik devletleri (abd)  dışişleri bakanı hillary clinton, başvuru öncesinde yaptığı açıklamada, “bm’den çıkan karar ne olursa olsun, asıl odaklanmamız gereken bundan sonrası olacaktır” diyerek, israil-filistin sorununda bir an önce kalıcı çözüme ulaşılması gerektiğinin altını çizdi.

abd başkanı barack obama ve clinton, new york’taki bm genel kurulu toplantıları çerçevesinde abbas’la ayrı ayrı görüşmüştü. iki siyasetçi de, abbas'ı başvurudan vazgeçirmek için yoğun diplomatik çaba harcamış, fakat etkili olamamıştı. abd, daha önce başvuruyu bm güvenlik konseyi'nde veto edeceğini açıklamıştı.

obama, perşembe günü bm genel kurulu’ndaki konuşmasında, “barışa kestirme yol yok” ifadesini kullanarak, israil ve filistin'i müzakere masasına dönmeye çağırmıştı.

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan ise konuşmasında, ankara'nın filistin'in bm nezdinde tanınmasına “koşulsuz destek” verdiğini söylemişti. başbakan, israil'in bugüne kadar alınan bağlayıcı 89 bm kararına uymadığını hatırlatmış, uluslararası örgütün filistin halkının yaşadığı dramın bitmesi için adım atamayacak kadar aciz olduğunu söylemişti.

“129 bm üyesi tanıyor”

çözüm için uzlaşma çağrısı yapan fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ise, filistin kurtuluş örgütü’nün mevcut gözlemci statüsünün bir üst seviyeye çekilmesi ve israil ile barış müzakerelerinin takvime bağlanması önerisinde bulunmuştu.

new york’ta, bm genel kurulu toplantılarını takip eden al jazeera muhabiri mike hannah, new york’ta filistin yönetimi’ni temsil eden delegasyonun 193 bm üyesinin129’unun filistin’i şimdiden tanıdığını belirtti. hannah, “genel kurul’da üyelik dışı statü için gerekli olan üçte ikilik çoğunluğa ulaşılmış oluyor” ifadesini kullandı.

fransa cumhurbaşkanı sarkozy ise filistin’in “üye olmayan gözlemci ülke” statüsünde olması ve bir yıl içinde çözüme gidecek bir müzakere sürecinin başlatılması teklifinde bulunmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;