Ortadoğu
Filistin kampı iki ateş arasında
Şam yakınlarındaki Yermuk'a girmeye çalışan muhalifler Suriye ordusu ve rejim yanlısı Filistinlilerle çatışıyor, kampta kalanlar ise çevredeki okullarla camilere sığındı.
Haberin Öne Çıkanları
55 yıl sonra kaçış
Yollara düştüler
BM kaygılı

ayaklanmanın 22'inci aya girdiği suriye’de, başkent şam'ın güneyindeki yermuk filistin mülteci kampı civarında çatışmalar yoğunlaştı. devlet başkanı beşşar esed'e karşı isyan eden muhalifler yermuk çevresinde hem ordu birlikleri hem de rejim yanlısı filistinli gerillalarla çarpışırken, filistinli mülteciler 1957 yılında vatanlarından sürülerek geldikleri kamptan 55 yıl sonra bir kez daha kaçmak zorunda kaldı.
şam'da 1957 yılında kurulan ve zamanla içerisinde okulları ve hastanaleri olan bir semte dönüşen yermuk'ta yaşayanlar, silah ve havan topu seslerinin duyulduğunu ve çatışmaların şiddet kazandığını belirtiyor.
başkent şam'ı almak için saldırılarını artıran muhaliflerin silahlı kanadı özgür suriye ordusu (öso), 150 bin kişinin yaşadığı semte doğru harekete geçti ancak bu kez karşılarında silahlı filistinli gerillaları buldu. havadan rejime bağlı uçakların bombardımanı altındaki yermuk'ta, yerde de muhaliflerle silahlı filistinli gruplar çatışıyor.
bölge sakinlerine göre, yermuk'ta suriye lideri esed'e bağlı birlikler bulunmuyor. kampın çevresini kuşatan ordu birlikleri, yermuk'a kimsenin girmesine izin vermiyor. rejim yanlısı vatan gazetesi, askerlerin kampa büyük bir saldırı başlatmak için hazırlandıklarını duyurdu.
buradaki filistinli direniş örgütü, filistin halk kurtuluş cephesi genel komutanlığı adlı solcu bir grup. filistin kurtuluş örgütü'nün yönetiminde bulunan filistin halk kurtuluş cephesi'nden 1968 yılında ayrılanlar tarafından kurulan örgüt, farklı bir profil çiziyor.
çok azı lübnan'a kaçabildi
yermuk'taki çatışmalardan kaçan mültecilerin bazıları civardaki okullara ve camilere sığındı, çoğu yollara düştü.
aktivistler henüz kampta kimsenin kontrol sağlayamadığını belirtirken, türkiye-suriye sınrında bulunan al jazeera muhabiri zeina khodr, yermuk'un çok stratejik bir yer olduğunu ve esed'in şehir merkezine bu kadar yakın bir bölgeyi muhaliflere kaptırmak istemediğini aktardı.
şam yönetiminin şartı var
yermuk'taki yaşananlar filistin özerk yönetimini de harekete geçirdi. filistin'in şam büyükelçisi mahmud el halidi, suriye dışişleri bakanlığı'ndan hava saldırılarını durdurmalarını istedi ancak rejim önce silahlı muhaliflerin bölgeyi terketmesini şart koştu.
iki haftadır çatışmaların sürdüğü yermuk'a saldırılar pazar günü yapılan hava saldırısıyla başlamış, bölgedeki camiye sığınan bir grup filistinliden en az sekizi ölmüştü.
öte yandan aktivistler, güneydeki dera kentinde de filistinli mültecilerin kaldığı başka bir kampın hükümet birliklerinin baskınına uğradığını aktardı.
bm kaygılı
bm’nin filistinli mülteciler ajansı’ndan, yermuk’ta durumun kaotik olduğu ve güneyde yaşanan çatışmaların kuzeye doğru ilerlediği bilgisi verildi.
bm genel sekreteri ban ki-moon’un sözcüsü martin nesirsky, rejimin yermuk kampına yönelik saldırısından ve suriye’de şiddet olaylarının son günlerde tırmanışa geçmesinden dolayı büyük kaygı duyduğunu aktardı. nesirsky, sivillerin ateş altında kaldıkları bölgelerde büyük tehlikeyle karşı karşıya olduklarını kaydetti.
suriye dışişleri bakanı velid muallim’den bm’den yapılan açıklamaya yanıt geldi. muallim, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ‘filistinlilerin terörist gruplara barınak ya da destek sağlamaması gerektiğini’ kaydetti.
öso ilerliyor
muhaliflere göre öso, hama kırsalındaki halfeya kenti ile halep kırsalındaki adnaniye köyünde bulunan hava savunma taburunu ele geçirdi. bu tabur, pazar günü düşen işale taburu ve pazartesi düşen handerat taburu sonrası öso’nun eline geçen üçüncü tabur oldu.
aktivistlere göre müsellimiye’deki merkez cezaevi etrafında da şiddetli çatışmalar yaşandı.
öte yandan öso, halep’in batısındaki idari işler fakültesinde rejim askerleriyle günlerdir süren çatışmalarda ilerleme kaydederek fakültenin büyük bölümünü ele geçirdi.
başbakan halep'te
suriye devlet televizyonuna göre suriye başbakanı vail halki ise, pazartesi günü çatışmalarla harap olan kuzeydeki halep kentini ziyaret etti. başbakan, temmuz ayında kentte çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez bölgeye gitti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar