Ortadoğu

Şara: Savaşı kazanan olmaz

Suriye Devlet Başkan Yardımcısı, askeri yöntemlerle ne isyancıların ne de hükümetin ülkedeki kaosu sona erdirebileceğini söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Rejimin önde gelenlerinden

Uzlaşma önerdi

'Çözüm Suriye'den olmalı'

40 yıldır Baas rejimine hizmet eden Şara, Suriye'deki isyan boyunca nadiren kamuoyunun karşısına çıktı. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

aylardır kamuoyu önüne çıkmayan ve bir dönem medyada yurtdışına kaçtığına dair haberler yayılan suriye devlet başkan yardımcısı faruk şara, lübnan'ın el akbar gazetesine konuştu. şara, ülkesindeki çatışmalarda ne rejimin ne de muhaliflerin üstün gelebileceğini söyledi.  

şara, iki tarafın da savaşın sonucunu askeri yollarla belirlemeye çalıştığını ancak bunun sonuç vermeyeceğini belirtti. 
 
her geçen gün askeri ve siyasi çözümden daha da uzaklaşıldığını vurgulayan şara, "herhangi bir kimse ya da rejim için savaşmıyoruz. amacımız suriye'yi korumak olmalı" dedi.  
 
şara ayrıca, silahlı muhalif gruplar ya da batı'dan destek alan muhaliflerin suriye halkının tek meşru temsilcisi olamayacağını ifade etti. 
 
suriye devlet başkan yardımcısı, ülkedeki kaosun sona ermesi için öncelikle çözümün suriye içerisinden gelmesi gerektiğini; siyasi uzlaşma sağlanması, her türlü şiddetin durdurulması ve tüm tarafların içerisinde yer alacağı bir ulusal birlik hükümetinin kurulması gerektiğini dile getirdi. 
 
sünni bir müslüman olan şara'nın adı, suriye'de muhtemel bir geçiş yönetimine başkanlık edebilecek isimler arasında geçmiş ve muhalefet de bu formüle olumlu bakmıştı. ancak şara uzun süre kamuoyunun karşısına çıkmayınca, devlet başkan yardımcısı'nın şam yönetimi tarafından göz hapsinde tutulduğu yönünde söylentiler çıkmıştı.
 
suriye devlet başkanı beşşar esed'in babası hafız esed döneminden beri ülke yönetiminde yer alan şara, baas rejiminin perde arkasındaki lideri olarak anılıyordu. 
 
iran'ın planı
 
bu arada suriye'deki krizin çözümü için diplomatik çabalar sürüyor. pazar günü iran'ın evsahipliğinde suriye'ye komşu ülkeler türkiye, irak ve lübnan'ın katılımıyla başlayan iki günlük toplantıda çözüm için altı maddelik bir plan sunuldu. iran'ın yarı resmi fars haber ajansı'nın verdiği bilgiye göre, tahran yönetimi plan kapsamında suriye'de devlet başkanlığı seçimi yapılmasını destekliyor. 
 
söz konusu toplantıya, suriye'den 200 civarında dini ve siyasi temsilci katıldı, ancak suriye muhalefetinin önde gelen isimleri yer almadı. 
 
plan aynı zamanda suriye'ye silah girişini engellemeyi ve şam hükümetiyle muhalifler arasında diyalog sağlanmasını öngörüyor. 
 
ilk aşamada şiddeti ve çatışmaları durdurmayı amaçlayan planın sonraki aşamalarında, suriye'yi parlamento ve başkanlık seçimlerine taşıyacak olan bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor. ancak iran'ın önerdiği plan çerçevesinde suriye lideri esed'in görevde kalıp kalmayacağı ya da bu süreçteki rolünün ne olacağı konusunda net bir bilgi yok.
 
isyancıların hama harekatı
 
öte yandan, suriye'deki çatışmalar da hız kesmiyor. silahlı muhalifler, ülkenin orta kesiminde yer alan hama kenti kırsalına hakim olmak için harekat başlattı.
 
muhalif özgür suriye ordusu (öso) yöneticilerinden kasım sadeddin pazar akşamı yaptığı duyuruda, bütün birliklerden suriye askerinin kontrol ettiği bölgeleri kuşatma altına almalarını ve baskın düzenlemelerini istedi.
 
al jazeera’ye telefonla bağlanan sadeddin, askeri operasyonların hama’nın kuzey, doğu, kuzey batı ve güney kırsallarını kapsadığını belirterek rejim güçlerine bağlı kontrol noktalarıyla temasların sürdüğüne işaret etti. sadeddin bu noktaların çoğunluğunun direncinin kırıldığını ve teslim olmaya hazır olduğunu iddia etti.  
 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;