Japonya Depremi

Fukuşima kontrol altında

Japonya Başbakanı Noda, ülkede büyük çevre felaketine neden olan nükleer santraldeki soğutma çalışmalarının sonuç verdiğini açıkladı.

Konular: Dünya, Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

'Dönüm noktası'

Deniz suyu kullanıldı

Girişe izin yok

Yoşihiko Noda, santraldeki temizleme çalışmalarında gelinen son durumu anlattı. [Reuters]

geçen mart ayında japonya’yı vuran şiddetli deprem ve tsunamide büyük zarar gören fukuşima nükleer santralindeki sızıntı büyük ölçüde kontrol altına alındı.

japonya başbakanı yoşihiko noda, düzenlediği basın toplantısında, santraldeki soğutma çalışmasının tamamlandığını, önemli boyutta nükleer sızıntının ise artık devam etmediğini söyledi. fukuşima'daki üç reaktörün erimiş çekirdeğindeki sızıntının 'çernobil'den sonraki en büyük nükleer felaket' olduğunu ifade eden noda, sızıntının depremden dokuz ay sonra kontrol altına alınmasının da bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
 
sızıntının yeniden nüksetmesi ihtimaline karşı yetkililer, felaket nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan 80 bin civarındaki kişinin evlerine dönmesine ise henüz izin vermedi. santralin etrafındaki 20 kilometre çapındaki alana yüksek radyoaktivite sebebiyle giriş çıkış yapılamıyor.
 
etkileri yıllarca sürecek
 
al jazeera’ya konuşan nükleer bilimci imad hadduri, başbakan noda'nın çabalarının hayranlık uyandırıcı olduğunu belirterek, nükleer kirliliğin temizlenmesinde büyük başarı kaydedildiğini, çernobil’de yaşananların aksine fukuşima’ya zamanında müdahale edildiğini söyledi.
 
ancak yine de uzmanlar,  nükleer sızıntının etkilerinin onlarca yıl devam edeceğini belirtiyor. santralin tümüyle sökülmesi ve devre dışı kalması ise 40 yılı bulabilir. 
 
santralde dokuz aydır süren soğutma faaliyetlerinde deniz suyu kullanılarak reaktörler normal ısıları olan 95 derecenin altına indirilmeye çalışılmıştı. ancak bu işlemde neticesinde ortaya çıkan kirlenmiş suyun bir bölümü denize karışarak çevre hasarına yol açmıştı.
 
tepco (tokyo electric power company) isimli şirkete ait olan santral felaket sonrası fiili olarak devletin kontrolüne geçerek millileştirilmişti. şirket hakkında açılan soruşturma neticesinde nükleer sızıntıdan zarar görenlere büyük miktarlarda tazminat ödeneceği öngörülüyor. 
 
yaşanan felaketin japon halkında nükleer enerjiye dair endişeleri arttırması nedeniyle hükümet 2030 yılına kadar elektrik üretiminde nükleer enerjinin payını yüzde 50’den, yüzde 30’a düşürmeyi hedefliyor.
 
başkent tokyo’nun 240 kilometre kuzeydoğusunda yer alan fukuşima santralindeki soğutma sistemleri, 11 mart’taki depremin ardından meydana gelen tsunami sonucu yüksekliği 10 metreye varan dalgalarda zarar görmüş, altı reaktörün dördünde patlamalar yaşanmıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;