Japonya Depremi

Fukuşima'da yeni bir sızıntı

Deprem ve tsunamide hasar gören Dai-ichi Nükleer Santrali'nin arıtma tesisinden denize radyoaktif madde karıştığı tespit edildi.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Sızıntı durduruldu

Hükümet eleştiriliyor

Tehlike devam ediyor

Hasar santralde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. [Reuters]

japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremde zarar gören fukuşima’daki dai-ichi nükleer santrali'nde yani bir sızıntı olduğu bildirildi. santralin arıtma tesisinden okyanusa, tonlarca,  yüksek derecede radyoaktif maddenin karıştığı bildirildi.  

yetkililer, sızıntının reaktörlerden gelen suyu arıtmak için kullanılan aracın hortumundaki bir delikten kaynaklandığını açıkladı. sızıntının giderildiği belirtildi.

japon hükümeti, mart sonunda nükleer santralin çevresindeki tahliye bölgesinde bulunan üç kentin ilk kez kısmen açılacağını açıklamıştı.

japonya'da 11 mart'ta meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 23 bin kişi yaşamını yitirmişti.

depremde dai-ichi nükleer santrali'nde peş peşe patlamalar meydana gelmişti. santralin altı reaktörünün üçü erimiş, reaktörlerin soğutulması aylar sürmüştü.

hasar santralde radyoaktif sızıntıya yol açarak çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu.

reaktörlere yaklaşılamıyor

japonya'da 27 mart 2012'de yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından, 2011'den bu yana kullanılamaz halde olan nükleer santralde yeniden radyasyon alarmı verilmişti.

2 nolu reaktöründe yüksek miktarda radyasyon belirlenmişti. radyasyon seviyesinin ölümcül olan seviyeden 10 kat fazla olduğu görülmüş, reaktörü soğutmada kullanılan su miktarının da sanılandan az olduğu saptanmıştı.

50 yılı aşabilir

santralin 20 kilometreden yakınına giriş yasağı koyulurken, santraldeki soğutma ve sızıntıyı önleme çalışmaları aylarca sürdü. bölgede nükleer sızıntının etkilerinin tamamen geçmesinin 50 yıldan uzun sürebileceği tahmin ediliyor.

nükleer santraldeki 3 reaktör arasında çekirdek erimesi görülmeyen tek reaktör olan 2 nolu reaktörün şimdiye kadar yakından incelenebilen tek reaktör. çekirdek erimesi görülen diğer iki reaktörün durumunun daha kötü olabileceğini düşünülüyor.

nükleer santraldeki 2 nolu reaktör odasındaki yüksek radyasyon işçilerin buraya girmesine engel oluyor. ancak bu reaktörün bazı bölümlerine radyasyona dayanıklı özel giysiler giyen işçilerce erişilebiliyor.

ilgili kurumlar, geçen yıl yaşanan deprem ve tsunami felaketleri sonucunda meydana gelen nükleer sızıntı sonrasında, ülkedeki 54 nükleer reaktörle ilgili hukuki düzenlemeler ve denetimlerin yetersiz olduğu gerekçesiyle suçlanmıştı.

japon hükümeti şimdilerde uluslararası topluma taahhüt ettiği gibi 1 nisan itibari ile modernize edilmiş bir nükleer düzenleme kurumu kurmayı başaramadığı için eleştiriliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;