Dünya
Japonya'da nükleer alarm
Büyük depremden bu yana devre dışı kalan Fukuşima Santrali'nde, ölümcül seviyenin 10 kat üzerinde radyasyon tespit edildi.
Haberin Öne Çıkanları
'Kötüye gidebilir'
Sızıntı sürüyor
19 santral aktif

japonya'da salı akşam saatlerinde yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından, 2011'den bu yana kullanılamaz halde olan fukuşima nükleer santrali'nde radyasyon alarmı verildi. dai-ichi nükleer santralinin iki numaralı reaktöründeki radyasyon oranı ölümcül olan seviyenin 10 kat üstüne çıktı.
nükleer santralin iç kısmındaki araştırma, reaktörü soğutmada kullanılan su miktarının da sanılandan az olduğunu gösterdi.
tokyo elektrik enerji şirketi (tepco) sözcüsü juniçi matsumoto, radyasyon miktarının nükleer santralde şimdiye kadar belirlenen en büyük miktar olan saate 10 sievertten bile yüksek olduğunu açıkladı.
reaktördeki araçları yüksek radyasyona dayanıklı hale getirmeye çalıştığını aktaran matsumoto, santrali devre dışı bırakmak için özel ekipman ve teknolojiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
matsumoto, ''bu son derece yüksek radyasyonda bir endoskop sadece 14 saat kadar iş görebilir. bu radyasyon seviyesine dayanabilecek ekipman geliştirmemiz gerek'' diye konuştu.
incelenin henüz bitmediğini söyleyen uzmanlar, henüz kontrol edilmeyen iki reaktörün durumu daha da kritik hale getirme ihtimaline değindi.
çalışmaların bitmemesindeki en önemli etmen, yüksek radyasyonun çalışmaları engellemesi. bazı bölümlerde inceleme yapmak için özel giysiler giyilmesi gerekiyor.
japonya'nın kuzeyinde salı akşamı meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami tehlikesinin olmadığı ve fukushima dai-ichi nükleer santrali de dahil olmak üzere bölgedeki santrallerde anormal bir durumun yaşanmadığını belirtilmişti.
sızıntı sürüyor
pasifik okyanusu'nda yer alan japonya'yı yıkan 11 mart depremi, ardından gelen tsunamiyle beraber fukuşima nükleer santrali'nde peş peşe patlamalara neden olmuştu. o tarihten bu yana, fukuşima nükleer santrali'nden yayılan radyoaktif maddelerin sızıntısı sürüyor.
radyasyon sızdıran santralin altı reaktörünün üçü erimiş ve uzun süren çabalar sonucu faaliyetleri durdurulmuştu. aylarca santraldeki reaktörleri soğutan japon hükümeti, depremden bir hafta sonra fukuşima'nın kapatılmasına karar vermişti.
ticaret ve endüstri bakanı banri kaieda, yine ağustos ayında yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer enerji politikasını belirleyen üç üst düzey yetkilinin görevine son verileceğini açıklamıştı. fukuşima, 1986 çernobil'den bu yana dünyanın yaşadığı en büyük nükleer sızıntı olarak kayıtlara geçmişti. japonya'daki deprem ve tsunamide, toplam kayıp ve ölü sayısı 21 bini geçmişti.
japon hükümeti, geçtiğimiz ağustos ayında fukuşima'daki sızıntıdan sonra evlerini terk etmek zorunda kalan 80 bin kişinin de bulunduğu kurbanlara tazminat için bir fon oluşturma kararı almıştı. santrali işleten asya'nın en büyük enerji şirketi tepco, tazminatların büyüklüğü nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
19 santral aktif
öte yandan, fukuşima felaketinden önce ülkede elektriğin yüzde 30 kadarı nükleer santrallerde üretiliyordu ve 2030 yılına kadar oranın yüzde 53'e çıkması hedefleniyordu.
japonya, krizden önce abd ve fransa'dan sonra nükleer santrallerden en fazla enerji üreten ülke konumundaydı.
ancak deprem ve tsunamiden sonra ülkedeki 54 santralin üçte ikisinde çalışmalar durduruldu. şu anda japonya'da 19 nükleer santral enerji üretiyor.
ülkede ve dünyanın geri kalanında büyük korkuya neden olan radyoaktif sızıntı nedeniyle 80 binden fazla insan göç etmek zorunda kaldı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar