Ortadoğu
G8'de Suriye uzlaşması aranıyor
Dünyanın en zengin ekonomilerini bir araya getiren örgütün zirvesinde, ABD ve Rusya'nın hangi adımları atacağı masaya yatırılacak.
Haberin Öne Çıkanları
Liderler Belfast'ta
Gözaltılar var
Muhalifler saldırıyor

rejim güçleri ve muhaliflerin savaştığı suriye'de atılacak adımların gündemi oluşturduğu g8 zirvesi, kuzey irlanda'da başlıyor. dünyanın önde gelen ekonomilerinin oluşturduğu zirvede, suriye'de çözüm konusunda fikir ayrılığı yaşayan abd ve rusya'nın liderlerinin ikili görüşme yapması bekleniyor.
görüşme öncesinde rusya, suriye üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini kabul etmeyeceğini duyurdu. son günlerde abd’nin muhaliflere daha fazla askeri yardım yapmayı planladığını açıklamasıyla, suriye üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edileceği haberleri de dolaşmaya başlamıştı.
rusya dışişleri bakanı aleksandr lukaşeviç, "libya örneğinde bu uygulamanın nasıl yapıldığını gördük. bunun suriye’de uygulanmasını istemiyoruz" dedi.
havaalanları hedefte
diplomasi alanında bu gelişmeler yaşanırken, suriyeli muhalifler askeri üslere yönelik saldırılarını artırdı. halep'teki nayrab havaalanında patlayıcı yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenleyen muhalifler, 50'den fazla askerin öldüğünü iddia ediyor.
muhalifler halep'teki minakh askeri üssüne de girdi ve helikopterleri kullanılamaz hale getirdi. halep'in kontrolü için ordu ile muhalifler aylardır çatışıyor. ancak iki taraf da kontrolü tam sağlayabilmiş değil.
muhalifler şam'daki mezze askeri havaalanına da bomba yüklü araçla saldırdı. havaalanı girişindeki kontrol noktasına yapılan saldırıda 10 askerin öldüğü ileri sürüldü.
'şam kimyasal kullandı'
abd, şam rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığının tesbit edilmesi üzerine, suriyeli muhaliflere desteği artıracağını açıklamıştı.
ulusal güvenlik danışman yardımcısı ben rhodes, desteğin yükek askeri konsey’e doğrudan askeri yardımı içereceğini söylemişti. batılı diplomatlar ise abd'nin ayrıca suriye'nin güneyinde uçuşa yasak bölge ilan etmeyi planladığını dile getirmişti.
uçuşa yasak bölge, sivilleri koruma ve silah sevkiyatını güvence altına alma amacını taşıyor. abd daha önce muhaliflere sadece savunma amaçlı askeri destek sağlıyordu.
bm suriye’deki iç savaşta ölenlerin sayısının neredeyse 93 bini bulduğunu açıklamıştı. hem şam rejimine bağlı birlikler hem de muhalifler insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar