Ortadoğu

Rusya'dan Suriye'ye hava savunma sistemi

Silah ambargosunu kaldıran AB'yi eleştiren Moskova, Şam'a S-300 füzeleri gönderilmesine yönelik planlarda değişiklik olmadığını açıkladı.

Konular: Avrupa, Rusya, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'İstikrar faktörü'

'AB, yangına körükle giriyor'

Yalon: S-300'ler Rusya'da

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

rusyasuriye'ye dış müdahaleyi caydıracağını düşündüğü her önlemi almakta kararlı. rus dışişleri bakan yardımcısı sergey ryabkov, daha önce açıkladıkları karara uyarak, bu ülkeye s-300 füzeleri göndereceklerini söyledi. 

salı günü moskova’da bir basın toplantısı düzenleyen ryabkov, füzelerle ilgili anlaşmanın yıllar önce imzalandığını hatırlatarak "biz bu sevkiyatın istikrar faktörü olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

ryabkov füzelerin suriye'ye teslim edilip edilmediği hakkında ise açıklama yapmadı. 

suriye'ye silah ambargosunu kaldıran ab'yi de sert bir dille eleştiren rus diplomat, uluslararası örgütü 'yangına körükle gitmekle' suçladı. ryabkov, ab'nin kararının, şam yönetimi ile muhalifleri masaya oturtmayı hedefleyen ve haziran ayında düzenlenmesi planlanan cenevre konferansı'yla ilgili sürece zarar vereceğini bildirdi.

fransa ve israil daha önce rusya'ya, suriye'ye s-300 füzeleri göndermekten kaçınması çağrısında bulunmuştu. 

israil savunma bakanı moşe yalon salı günü yaptığı açıklamada, füzelerin hala rusya'da olduğunu söyledi.

yalon'un sözleri ise israil genelkurmay başkanı benny grantz'ın geçen hafta yaptığı açıklama ile çelişiyor. grantz, füzelerin bir gemiye yüklenerek suriye'ye gönderildiğini söylemişti.

israil yetkilileri, rusya’nın suriye’ye gönderdiği silahların, düşmanı iran’ın ya da lübnan’daki şii örgüt hizbullah’ın eline geçebileceğini vurguluyor.

ülkenin stratejik ilişkiler ve istihbarat bakanı yuval steinitz, s-300 füzelerinin israil topraklarına da ulaşabileceğini ve ülkenin tel aviv kenti yakınlarındaki en büyük ticari havaalanındaki uçuşları tehdit edebileceğini belirtmişti. 

ambargo kalktı

rejim güçleri ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmaların başladığı mayıs 2011’den beri suriye'nin tümüne silah ambargosu uygulayan ab’ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanları, pazartesi günü brüksel’deki toplantılarında, söz konusu uygulamaya devam etmeme kararı almıştı. kararın alınmasında, muhaliflere silah yardımı yapmak isteyen ingiltere ve fransa etkili olmuştu.

suriye'ye iki yıldır uygulanan genel ambargo, şam yönetimi kadar muhalifleri de içeriyordu.

nato ise geçtiğimiz yıl türkiye'ye savunma amaçlı patriot füzeleri yerleştirmişti. 

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan hayatını kaybetti.

uluslararası toplum, ülkedeki krizi sona erdirmenin yollarını arıyor. son olarak suriye, abd ve rusya'nın öncülüğünde cenevre'de toplanacak konferansa katılacağını duyurmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;