Cenevre-2

'Gerginlik de var umut da'

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Cenevre’de taraflar arasındaki görüşmelerde bazı noktalarda anlaşıldığını ancak sorunların devam ettiğini söyledi.

Brahimi rejimin kuşatması altında olan Humus’taki durumla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. [Reuters]

İç savaşın bilançosu

suriye insan hakları gözlemevi’ne göre

toplam 135 bin kişi öldü.

46 bin sivil, 29 bin muhalif savaşçı, 52 bin esed’e bağlı asker ve rejim yanlısı savaşçı,

4 bin 600 kadın, 7000 çocuk öldü.

2013 en kanlı yıl: 73 bin ölü

birleşmiş milletler’e göre

2013 sonu itibariyle komşu ülkelerde 2.4 milyon sığınmacı

lübnan: 823 bin, ürdün: 582 bin, türkiye: 571 bin, irak: 212 bin, mısır: 132 bin

yaklaşık 245 bin suriyeli kendi ülkesinde kuşatma altında

10.5 milyon suriyeli farklı derecelerde yemek sıkıntısı çekiyor.

gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 45 azaldı.

perşembe günü ‘güvenlik ve terör’ başlığı altında yapılan görüşmelerle ilgili konuşan brahimi, güvenlik sorununun çözülmesi konusunda bir konsensüs oluştuğunu ancak bunun nasıl çözüleceğine ilişkin bir fikir birliğine varılamadığını belirtti.

brahimi rejimin kuşatması altında olan humus’taki durumla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, “uzun süreden beri süren bu insani kriz çözülemedi henüz. şehirde hem müslümanlar hem de hristiyanlar zor koşullar altında. malesef bu iç savaşın yarattığı bir durumdur. şam’daki yermuk kampı için de uzun müzakereler oldu ancak buraya yardım girmeye başladı. bu iyi bir gelişme” şeklinde konuştu.

görüşmelerde bazı gergin anlar gibi umut verici anların da yaşandığını söyleyen brahimi, “muhalifler sıriye'de ölen herkes için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasını istedi. rejim de bunu kabul etti ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu” dedi.

brahimi, abd ve rusya’nın müzakerelerin başarıya ulaşması için taraflara baskıyı arttıracaklarını söylemesiyle ilgili olarak, “ben her iki tarafta da ciddi bir değişiklik görmedim” ifadelerini kullandı.

özel temsilci ayrıca, “bu daha süreç için bir başlangıç. her iki tarafa da kendilerini anlatma imkanı verildi. bir sonraki sefer, dönüp ikinci tur görüşmelere başladığımızda daha somut sonuçlar elde edeceğimizi umuyoruz” şeklinde konuştu.

geçiş yönetimi masada

muhalifler suriye’de bir geçiş yönetimi kurulması için bastırırken rejimin bu teklife karşı direnişi sürüyor.

şam yönetimi, ülkedeki şiddet ortamında seçimlere gidilmeyebileceğini vurguluyor ancak geçiş yönetimi fikrinin de kabul edilemeyeceğini belirtiyor. devlet başkanı beşşar esed'in danışmanı buseyna şaban amerikan associated press haber ajansına yaptığı açıklamada, "ülkede şiddet devam ederken seçim yapılabileceğini düşünmek çok zor” dedi.

şaban, "mantıklı olan şiddeti durdurmaya çalışmak ve ardından da siyasi süreci başlatmak. seçimlerin yapılması için önce barış ve sükûnetin sağlanması gerekir" diye konuştu.

muhaliflerin geçiş yönetimi talebine karşı olduklarını yineleyen şaban, geniş katılımlı bir birlik hükümetinin düşünülebileceğini ifade etti. şaban ayrıca, ülkede seçim yapılması durumunda esed'in aday olmaması için sebep olmadığını da belirtti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;