Dünya

Gilani'ye mahkeme daveti

Pakistan Başbakanı, 'yargıya itaatsizlik ettiği' gerekçesiyle 13 Şubat'ta Yüksek Mahkeme'de ifade vermeye çağrıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Dava açması isteniyor

Çağrıyı reddediyor

Görevinden olabilir

Gilani 19 Ocak’ta mahkeme karşısına çıkmış ve yolsuzluk davası açmak istememesinin nedenlerini anlatmıştı. [Reuters]

pakistan'da, cumhurbaşkanı asıf ali zerdari hakkında yolsuzluk davası açmayı reddeden başbakan yusuf rıza gilani, 13 şubat'ta yüksek mahkeme'de ifade verecek. gilani, 'yargıya itaatsizlikle' suçlanıyor ve altı ay hapis cezasına çarptırılarak görevinden olabilir.

yüksek mahkeme yargıcı nasır ül mülk, gilani’den, duruşmada bizzat mahkemede olmasını istedi.

gilani 19 ocak’ta mahkeme karşısına çıkmış ve zerdari hakkında yolsuzluk davası açılmasını istememesinin nedenlerini anlatmıştı. mülk ise gilani’nin, zerdari’nin konumu dolayısıyla dokunulmazlığı olduğunu öne sürmesine karşın, suçlanabileceğini söyledi. 

başsavcı: yanıt alamadım

pakistan başsavcısı maulvi enver ül hak 19 ocak’ta yapılan ilk duruşma öncesi hükümetten, isviçre mahkemelerindeki yolsuzluk davasını takip edip etmediği konusunda bilgi vermesini istemiş ancak bu konuda yanıt alamadığını belirtmişti.

isviçre mahkemelerinde süren ve 90’lı yıllara giden davada cumhurbaşkanı zerdari ve bazı pakistanlı yetkililer yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

zerdari’nin başkanlığını yaptığı iktidardaki pakistan halk partisi (ppp), 2007'de çıkardığı afla yolsuzluk davalarını kapatmıştı. yüksek mahkeme ise uygulamaları anayasaya aykırı bularak askıya almıştı. 

gerilim 'memogate' ile arttı

pakistan’da hükümet ve ordu arasında gerginlik sürüyor. buna yol açan nedenlerin başında da, 'memogate' skandalı olarak bilinen olay geliyor. pakistan ordusunun olası bir darbe girişimine karşı sivil iktidarı desteklemesi için amerika birleşik devletleri'nden (abd) yardım istediği iddia edilen pakistan’ın washington büyükelçisi hüseyin hakkani, görevinden istifa etmişti. abd’de yaşayan pakistanlı işadamı mansur icaz, ingiliz basınına, hakkani’nin orduya karşı destek sağlamak için, kendisinden pentagon ile aracılık etmesini istediğini ve bu amaçla bir mektup yazdığını açıklamıştı.

'memogate' belgelerinin hükümet tarafından hazırlanıp hazırlanmadığı da, halen yüksek mahkeme'nin gündeminde.

el kaide lideri usame bin ladin'in 2 mayıs 2011'de abd güçlerince pakistan'da öldürülmesi sonrası, abd ile ipler gerilmiş, ülkede darbe endişesi artmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;