Ortadoğu

'Gözlemciler çekilsin' çağrısı

Arap Parlamentosu, Suriye'nin göstericilere şiddeti sürdürmesi nedeniyle, Arap Birliği gözlemcilerinin ülkeden çekilmesini istedi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Şiddetin üstü örtülüyor'

'Keskin nişancılar var'

Gösteriler sürdü

Suriye'deki son gösteriler Dera, İdlib, Halep ve Kamışlı’daydı. [Reuters]

Arap Birliği barış planı

arap birliği gözlemcileri suriye’nin kasım başında kabul ettiği plana uyup uymadığını tesbit etmek için ülkede çalışmalar yürüttü. birlik sıcak noktalarda bir ay boyunca temaslarda bulundu. gerekli görüldüğü halde bu süre uzatılabilecek. arap birliği barış planına göre, suriye devlet başkanı beşar esad'ın kentlerden tankları çekmesi, gözaltına alınanları serbest bırakması ve sivillere yönelik şiddeti durdurması gerekiyor.

arap birliği'nin danışma organlarından arap parlamentosu, örgütün suriye’deki gözlemcilerinin derhal geri çekilmesini istedi. parlamento, pazar günü arap birliği genel sekreteri nebil el arabi'ye, örgütün dışişleri bakanlarını toplayarak bu yönde bir karar alınmasını sağlama çağrısında bulundu. 

suriye'de şiddet olaylarının sürdüğünü vurgulayan arap parlamentosu başkanı ali el salem el dekbasi,  “bunun, arap gözlemcilerin varlığına rağmen olması arap halkının tepkisini çekiyor. bu durum, suriye rejimin insanlık dışı uygulamalarının üzerini örterek sürdürmesine neden oluyor” diye konuştu.

88 üyeli arap parlamentosu, arap birliği'ne üye ülkelerin temsilcilerinden oluşuyor. parlamento, suriye'nin arap birliği'ne üyeliğinin askıya alınmasını öneren ilk kurum olmuştu.

arap birliği gözlemcileri, suriye devlet başkanı beşar esad’ın kasım başında onayladığı barış planının şartlarına uyup uymadığını denetlemek için bir ay boyunca ülkede gözlemlerde bulunacak.

parlamentonun çağrısı üzerine konuşan bir arap birliği yetkilisi ise gözlemcilerin misyonunun başarıya ulaşıp ulaşmadığı konusunda yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek, gözlemcilerin ülkede bir ay kalacağını ve sayılarının da artacağını hatırlattı.   

'150 kişi öldü'

aktivistlere göre yeni yılın ilk gününde suriye’yi saran gösterilerde biri çocuk 10 sivil öldürüldü. yerel koordinasyon komitelerine göre ölümlerin çoğunluğu hums ve hama’da yaşandı. aktivistler, gözlemcilerin beş gün önce çalışmalarına başlamasından bu yana ülkede yaklaşık 150 kişinin güvenlik görevlilerince öldürüldüğünü duyurdu.  

devrim genel komitesi,  şam kırsalında suriye güvenlik güçleri ile özgür suriye ordusu arasında çatışmaların yeniden başladığını belirtti.

komite ağır silahlarla bombalanması sonrası hama kırsalındaki şizer kasabasında bir katliamın yaşanmasından endişe ediyor.

suriyeli muhaliflerin askeri kanadı olan özgür suriye ordusu gözlemcilerin işini kolaylaştırmak için kendini savunma durumları hariç operasyonlarını askıya alma kararı almıştı.

aktivistler güvenlik yetkililerinin sivil kıyafetler giyerek gözlemcilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve gerçekleri saptırdıklarını belirtiyorlar.
dera’da aktivist ibrahim abazid dera valisinin gözlemcilere eşlik ettiğini ve gözlemcilere yaklaşmanın mümkün olmadığını belirtti.

aktivistler tarafından dera’da çekilen bir videoda, üzerinde arap birliği’nin logosu olan bir ceket giymiş kişinin  “keskin nişancılar var, onları kendi gözlerimizle gördük. yetkililerden onları bir an önce geri çekmelerini istedik. eğer 24 saat içinde geri çekmezlerse, başka önlemler alacağız” dediği görülüyor. 

ancak gözlemci grubunun başındaki general muhammed ahmed mustafa dabi, bbc’ye yaptığı açıklamada,   videoda görülen gözlemcinin yalnızca varsayım yaptığını belirterek, “bu kişi, eğer kendi gözleriyle keskin nişlancı olduğunu görürse, o zaman hükümetten onların geri çekilmesini isteyeceğini söylüyor. ancak o, keskin nişancı görmedi” dedi.  

suriye, 2012'ye de muhaliflerin gösterileri ile girmiş; dera, idlib,  halep ve nüfusun büyük kısmını kürtlerin oluşturduğu kamışlı’da halk, esad rejiminin son bulması talebiyle sokaklara dökülmüştü.

aktivistlerin oluşturduğu yerel komiteler grubu, 2011’de ülkede 5 bin 862 kişinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında öldüğünü bunlardan 321’inin erkek çocuğu, 74’ünün kız çocuğu ve 146’sının kadın olduğunu bildirdi. 

birleşmiş milletler ise aralık ayının başında yaptığı açıklamada ülkede iktidar karşıtı gösterilerin başladığı mart ayından bu yana ölenlerin sayısının 5 binden fazla olduğunu belirtmişti. 

muhalefette bölünme

bu arada muhaliflerin oluşturduğu suriye ulusal konseyi (suk), üyelerinin çoğunluğu suriye’de bulunan bir diğer muhalif grup ulusal işbirliği komiteleri (uik) ile anlaşma sağlandığı yönündeki haberleri yalanladı. 

suriye ulusal konseyi üyesi welid el buni, al jazeera’ye yaptığı açıklamada “anlaşma yok... bu henüz sadece liderler konseyine sunulma aşamasındaki bir öneri” diye konuştu. uik başkanı haytham el menna ise yine al jazeera’ye yaptığı açıklamada, iki grup arasında anlaşmanın imzalandığını ancak suk’un kendi içinde bölünmeler olması dolayısıyla anlaşmadan geri adım attığını kaydetti. 

iki grup arasındaki temel görüş ayrılığı, tarafların suriye’ye dış müdahaleye yönelik bakış açısından kaynaklanıyor. uik, suk'un dış müdahale çağrısına karşı çıkıyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;