2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Gül'den başkanlık sistemine şartlı destek

Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin mevcut sistemde bazı çelişkiler doğurabileceğini söyledi ve “Check–balans hassasiyetleri korunursa ABD’deki gibi bir sistem olabilir” dedi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Gül
Gül başkanlık sistemi için ilk kez olumlu sinyal verdi [AA]

cumhurbaşkanı abdullah gül kuveyt’e yaptığı resmi ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. star gazetesi yazarı fehmi koru’nun haberine göre gül ilk kez başkanlık sistemine olumlu sinyal verdi.

gül parlamenter sistemin türkiye için daha uygun olduğunu söyledi ama ilk kez cumhurbaşkan’nın halk tarafından seçileceğine ve bunun mevcut sistemde bazı çelişkilere yol açabileceğine işaret etti.

başkanlık mı yoksa parlamenter sistem mi sorusuna gül şu karşılığı verdi:

ben parlamenter sistemin türkiye’ye daha uygun olduğunu söyledim. bütün check-balansları içinde taşıyan sistem daha doğrudur. eğer aynı hassasiyetler gözetilebilse abd sistemi türü bir sistem de olabilir.”  

cumhurbaşkanı gül daha önce 1 ekim'de tbmm'de yeni yasama yılının açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada da parlamenter sistemin türkiye için daha uygun olduğunu söylemişti.

cumhurbaşkanı ile hükümet arasında çatışma olur mu?

gül, anayasa’ya göre yüzde 50 ile seçilecek cumhurbaşkanı ve yüzde 35 ile seçilen hükümet arasında çatışma olup olmayacağı sorusunu da yanıtladı: 

bu işlere konjonktürel değil, uzun vadeli bakmak lazım. 4-5 ay sonraki durum şöyle olur, ama 4-5 yıl sonrası için farklı olmamalı. problemli noktaları görüp o problemleri yok etmek akıllı insanların yapacağı şeyler olmalı. yoksa problem ortaya çıkınca yapılırsa reaksiyonel oluyor. onun için doğru olan, soğukkanlı biçimde bunları yeni bir anayasa içinde yapmaktı. eğer yeni bir anayasa süratli bir şekilde yapılmış olsaydı çelişkiler ayıklanırdı."

kaynak: star gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;