Ortadoğu

'Halep'te askeri okulu ele geçirdik'

Suriyeli muhalifler, çatışmaların ardından, Müslimiye kasabasındaki kritik öneme sahip üste kontrolü sağladıklarını duyurdu.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Aynı zamanda askeri üs'

Halep'ten 10 km uzakta

Muhalifler ilerliyor

Muhalifler geride bıraktığımız birkaç ay içinde çok sayıda kritik askeri bölgeyi ele geçirmeyi başardı. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye’de muhalif birlikler, ülkenin ticaret merkezi halep'teki bir askeri piyade okulunu ele geçirdiklerini duyurdu. muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu'nun komutanlarından ebu furat, müslimiye kasabasındaki okulda bulunan çok sayıda zırhlı araca ve askeri mühimmata el koyduklarını söyledi.

bölgede ordu birlikleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar yaklaşık üç haftadır sürüyordu. 

muhalif bir aktivist, cumartesi günü al jazeera’ya yaptığı açıklamada, müslimiye kasabasındaki okulun askeri üs olarak kullanıldığını belirtti. aynı aktivist ayrıca, şam rejimine ait tankların yakınlardaki kasabaları bombalamak üzere okulda tutulduğunu kaydetti. 

üç kilometrekarelik bir alana yayılan askeri okul, halep'in merkezine 10 kilometre uzaklıkta.

müslimiye kasabası ise halep merkezini kuzeydeki kırsal bölgelere bağlayan anayolun yakınında bulunması nedeniyle stratejik bir öneme sahip.

halep’in zehra bölgesindeki hava kuvvetleri istihbarat birimi ve şehrin dış bölgesindeki mingh askeri havaalanında ise çatışmalar sürüyor.

suriyeli muhalifler ülkede son birkaç ay içinde çok sayıda kritik askeri bölgeyi ele geçirmişti. 

deraya'da çatışmalar

öte yandan aktivistlerin aktardığı bilgilere göre, şam yakınlarındaki deraya kasabasında da isyancı birlikler ve suriye ordusu arasında çatışmalar devam ediyor.

aktivistler, deraya'da 27 gündür internet ve telefon bağlantılarının kesik olması nedeniyle bölgenin dış dünyaya kapatıldığını öne sürdü.

muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi ise güvenlik güçlerinin hava destekli operasyonlarında idlib'te 27, şam'ın banliyölerinde 24, hums'ta 15, halep'te 15, dera'da 11, deyr ez zor'da 11 ve hama'da üç olmak üzere ülke genelinde 106 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;