Ortadoğu
Halep'te askeri üs düştü
Ordu birliklerini iki günlük çatışmanın ardından Şeyh Süleyman Üssü'nden çıkaran isyancılar, en az 35 askeri öldürdüklerini duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
'Salı günü bitti'
Pazar günü girmişlerdi
'64 asker yaralandı'

suriye’de 20 aydır beşşar esed rejimine karşı mücadelelerini sürdüren muhalifler askeri hedeflere yönelik saldırılarının sonuçlarını almaya başladı.
isyancılar, ülkenin kuzeyindeki halep kenti yakınındaki şeyh süleyman askeri üssünü rejim kuvvetlerinden aldı. iki gün önce saldırı başlatan isyancılar, üste kontrolü tamamen ele geçirdi. muhalif aktivistlere göre, çatışmalarda rejime bağlı 35 asker hayatını kaybetti, 64 asker ise yaralandı.
londra merkezli aktivist grup suriye insan hakları gözlemevi, üsteki çatışmaların salı günü aktivistlerin komuta merkezini ve diğer binaları ele geçirmesiyle sona erdiğini duyurdu.
üssü ele geçiren muhalif gruplar arasında nusra cephesi de yer alıyor. nusra cephesi, abd tarfaından irak el kaidesiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle 'terör organizasyonları' listesinde yer alıyor.
askeri okula saldırı
halep'teki çatışmaların yoğunlaştığı bir başka nokta kentteki askeri okul. silahlı muhalifler, kentin kuzeyinde yer alan ve rejim kuvvetlerinin elindeki askeri bir okulda kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.
muhalifler yaklaşık 3 bin askerin bulunduğu okulu iki hafta önce kuşatmıştı. o tarihten bu yana bölgede sert çatışmalar yaşanıyor.
havan topu vurdu
suriye insan hakları gözlemevi, halep eyaletinin şeyh maksud bölgesine pazartesi gecesi dört havan topunun isabet etmesiyle üçü çocuk, ikisi kadın toplam 11 kişinin öldüğünü aktardı.
nüfusun büyük kısmını kürtlerin oluşturduğu bölgede 13 kişi de yaralandı. aktivistlere göre havan topları, bustan başa bölgesinden muhaliflerce atıldı.
eski suriye lideri hafız esed'in idlib yakınındaki heykeli. [afp]
ordu şam’ı korumaya çalışıyor
suriye ordusu ise başkent şam civarında kontrolü elinde tutmak için operasyonlarını sürdürüyor. suriye insan hakları gözlemevi’ne göre ordu, şam’ın güney bölgelerini bombaladı, öte yandan güvenlik güçleri midan bölgesinde de birçok hedefe de baskın düzenledi.
başkentin daha güneyinde yer alan ve temmuzdan bu yana isyancıların saldırılarına sahne olan dariya beldesinde ise, bombardıman sonucu iki kişi öldü.
muhalif aktivistlerin şemsiye örgütü yerel koordinasyon komiteleri, cisri şuğur, arbin ve deyr ez zor kentlerinde de çarpışmaların olduğunu bildirdi.
uluslararası toplumun şam rejiminin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanabileceği endişelerini dile getirdiği dönemde, suriye muhalefeti de, rejimin fosfor bombası kullandığını iddia etti.
fosfor bombası iddiası
muhalifler, iddialarını, deyr ez zor ve maarat numan şehirlerinde ve şam'ın dış mahallelerinde kaydettikleri görüntülere dayandırıyor.
fosfor bombasının gündeme geldiği diğer noktalar arasında şam’ın dış mahallelerinden duma. humus'a bağlı telbise ilçesi ve halep'in sıfera bölgesi de var. muhaliflerin iddiasına göre, sıfera’da hayatını kaybeden çok sayıda çocuğun vücutlarında bu bombanın oluşturduğu yanıklar var.bölge halkı ise bombanın meydana getirdiği yangını söndürememekten şikayetçi. üzerine köpük, su ve toprak dökülmesine karşın yangın söndürülemiyor. bu da zor sönen fosfor bombasına işaret ediyor. deyr ez zor’un doğusunda kaydedildiği öne sürülen görüntülerde, rejim güçlerine ait helikopterlerin attığı bombalar beyaz bir dumana yol açıyor. bu duman havada dağılarak geniş bir alana yayılıyor.
fosfor maddesinden üretilen bu bomba, oksijenle etkileşim içerisine girerek yanıcı gazların oluşmasına yol açıyor, deride ölüme neden olan ağır yanıklara ve boğulmaya sebep oluyor.
mülteci sayısı 500 bini geçti
öte yandan, suriye'deki çatışmalar on binlerce kişinin ülkeyi terk etmesine neden oluyor. bm mülteciler yüksek komiserliği’ne (bmmyk) göre, şiddetten kaçarak komşu ülkelere ve kuzey afrika ülkelerine giden sığınmacıların sayısı yarım milyonu aştı.
bm, her gün 3 binden fazla suriyelinin ülkesindeki şiddet olaylarından kaçtığını ve özellikle türkiye, lübnan, ürdün ile irak'a sığındığını açıkladı. kurum, düşünülenin aksine, suriyeli sığınmacıların sadece yüzde 40'ının kamplarda yaşadığı, çoğunun kampların dışında, bölge sakinlerinin evinde ya da çeşitli toplu yerleşim yerlerinde kaldığını da bildirdi.
son rakamlara göre, lübnan'da 154 bin 387, ürdün'de 142 bin 664, türkiye'de 136 bin 319, irak'ta 64 bin 449 ve kuzey afrika'da 11 bin 740 suriyeli sığınmacı bulunuyor.
reform gösterilerinden iç savaşa
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle devlet başkanı beşşar esed'e bağlı güçler arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
suriye insan hakları gözlemevi'ne göre çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 10 binden fazlası güvenlik görevlisi olmak üzere 40 bini geçti.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar