Türkiye

Hatay, Ali Korkmaz'ı uğurladı

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinde yaralanıp yoğun bakımda 38 gün verdiği yaşam mücadelesini kaybeden gencin cenazesi, toprağa verildi.

Hatay'da yapılan cenaze törenine İl Jandarma Alay Komutanı da katıldı. [AA]

eskişehir'de gezi parkı eylemleri sırasında saldırıya uğrayan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ali ismail korkmaz'ın cenazesi memleketi hatay'da defnedildi.

korkmaz’ın cenazesi eskişehir'de binlerce kişinin katıldığı bir gösterinin ardından konvoy eşliğinde sabah saatlerinde hatay’a getirildi.

gezi eylemleri sırasında ankara’da polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren ethem sarısülük’ün ailesiyle yine gezi eylemleri sırasında antakya’da yaşamını kaybeden abdullah cömert’in ailesi de cenaze törenine katıldı.

korkmaz’ın cenazesi önce ekinci beldesi’ndeki evinin önüne getirildi. cenaze buradan binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle asri mezarlığa götürülürek toprağa verildi.

19 yaşındaki ali ismail korkmaz, eskişehir anadolu üniversitesi eğitim fakültesi, ingilizce öğretmenliği bölümü birinci sınıf öğrencisiydi.

korkmaz, 2 haziran’da gezi parkı eylemlerinde polisin müdahalesinden kaçarken girdiği bir ara sokakta sivil giysili bir grubun saldırısına uğramıştı.

arkadaşları tarafından yaralı olarak bulunup yunus emre devlet hastanesi’ne kaldırılan korkmaz’a ilk tedavisinin ardından kritik bir sağlık problemi olmadığı söylenerek evine gönderilmişti.

gittiği evinde fenalaşan korkmaz’ın daha sonra götürüldüğü eskişehir devlet hastanesi’nde beyin kanaması geçirdiği ortaya çıkmıştı.

bir aydan uzun bir süre yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren ali ismail korkmaz, 10 temmuz çarşamba günü hayatını kaybetti

sağlık bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

türkiye genelindeki eylemler sırasında ölenlerin sayısı korkmaz'la birlikte beşe çıktı. daha önce eylemlerde hatay'da 22 yaşındaki abdullah cömert, adana'da 27 yaşındaki komiser mustafa sarı, ankara'da 27 yaşındaki ethem sarısülük, istanbul'da ise 20 yaşındaki mehmet ayvalıtaş hayatını kaybetmişti.  

ölümün ardından hatay karıştı

çarşamba akşam saatlerinde hatay'da korkmaz’ın ölümünü protesto gösterisine polisin müdahalesi üzerine polisle göstericiler arasında çatışma çıkmıştı. armutlu mahallesi’nde yoğunlaşan çatışmalar gece geç saatlere kadar sürmüştü.

12 kişi mahkemeye sevk edildi

gezi parkı'daki yenileme projesine karşı çıkan taksim dayanışması'ndan 12 üye tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedildi.

12 kişi arasında dayanışma'nın sözcüsü mücella yapıcı da bulunuyor. polis pazartesi günkü protestoda dayanışma'dan 50 kişiyi göz altına almıştı.

dayanışma, 100'den fazla siyasi ve sivil örgütü temsil ediyor. protestolarda hükümetin karşısına muhatap grup olarak çıkmıştı.

palalı saldırgana yakalama kararı

istanbul'da protestoculara palayla saldıran esnaf hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. sabri çelebi , cumartesi günü talimhane'de polisten kaçan kalabalığa pala ve tekmelerle saldırmıştı.

çelebi, göz altına alınsa da nöbetçi mahkeme tarafından 'kaçma şüphesi' olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. ancak savcılık buna itiraz etti.  mahkeme saldırgan hakkında yakalama kararı çıkardı.  ayrıca pazartesi günü  göz altına alınan 49 protestocu da  savcılığa sevkedildi.

ağaçların kesilmesiyle başladı

istanbul'un merkezindeki taksim meydanı'nda bulunan gezi parkı'na topçu kışlası yapılmasına karşı çıkan göstericiler, 28 mayıs sabahı parktaki bazı ağaçların kesilmesi üzerine kepçeleri durdurmuştu.
 
takvimler 31 mayıs'ı gösterdiğinde ise, gezi parkı'na gitmek isteyen yüzbinlerce gösterici polis barikatlarıyla karşılaştı. gece boyu süren çatışmalarda istanbul sokakları savaş alanına dönerken, 1 haziran cumartesi öğle saatlerinde polis gezi parkı ve taksim meydanı'ndan çekildi. eylemciler gezi parkı'na tekrar yerleşirken, gösteriler türkiye geneline yayıldı. başta istanbul, ankara ve izmir'deki çatışmalarda üç eylemci ve bir polis yaşamını yitirdi. olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı.
 
iki haftalık sürecin ardından polis önce taksim meydanı'na girdi, başbakan erdoğan'ın ankara sincan'da yaptığı mitingin ardından da 15 haziran'da gezi parkı'na biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
 
gezi parkı ve meydanda o tarihten bu yana, polis ekipleri nöbet tutuyor. 15 haziran'dan beri taksim meydanı'na birkaç kez çıkan eylemciler, polis müdahalesiyle karşılaştı.

taksim meydanı'nın yayalaştırma projesi ve gezi parkı'na inşa edilecek topçu kışlası'yla ilgili yasal süreçte, son olarak istanbul 1. idare mahkemesi planların tümünü iptal eden bir karar verdi. gezi parkı'na hiçbir inşaatın yapılamayacağına hükmeden mahkemenin 6 haziran tarihli kararı, taksim'deki bazı tünellerin yapımını da engelliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;