Bahreyn'de isyan
Havaca açlık grevini bitirdi
Bahreynli aktivist 110 gündür sürdürdüğü eylemi, protestoculara dikkat çekmeyi başardığını söyleyerek sonlandırdı.
Haberin Öne Çıkanları
Nebil Recep de serbest
Taleplere yanıt yok
Protestolar sürüyor

bahreyn'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan abdülhadi el havaca, 110 gündür devam eden açlık grevini bitirme kararı aldı. havaca'nın avukatı muhammed el cişi, havaca'nın, siyasi değişim isteyen bahreynli protestocuların durumuna dikkati çekmek amacıyla başlattığı grevi başarılı olduğu gerekçesiyle sonlandırdığını duyurdu.
siyasi tutuklular meselesi ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına dikkat çekmek için 8 şubat'tan bu yana yemek yemeyi reddeden havaca'nın durumu giderek kötüleşmiş; uluslararası af örgütü gibi insan hakları kuruluşları konuyla ilgili endişelerini dile getirmişti.
danimarkalı yetkililer de bahreyn'den, aynı zamanda danimarka vatandaşlığı bulunan havaca'nın tedavi için ülkeye gelmesine izin vermesini istemişti. ancak bahreynli yetkililer, kopenhag yönetiminin talebine ret yanıtı vermişti.
nebil recep serbest bırakıldı
öte yandan, bahreyn hükümeti insan hakları aktivisti nebil recep'in kefaletle serbest bırakıldığını açıkladı. avukat cişi, fransız afp haber ajansına yaptığı açıklamada, recep'in 796 dolar para cezasına çarptırıldığını ve seyahat yasağının devam ettiğini söyledi.
5 mayıs'ta lübnan'ın başkenti beyrut'a gerçekleştirdiği ziyaret dönüşünde manama havaalanında tutuklanan recep, sosyal iletişim ağlarını kullanarak yasadışı gösteri düzenlemek ve bahreyn güvenlik güçlerini karalamak suçlarından yargılanıyordu.
bahreyn insan hakları merkezi başkanı olan şii kökenli recep, en son 16 mayıs'ta hakim karşısına çıkmıştı.
talepler karşılanmıyor
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada en az 50 kişi hayatını kaybetti. isyan, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırıldı.
ancak küçük çaplı gösteriler devam ettiği ülkede, protestocuların tepkilerinin ortak hedefi ise sünni el halife ailesi.
el halife, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde.
bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar