Dünya
Hindistan kıtalararası füze denedi
Yeni Delhi, beş bin kilometre menziliyle Çin’in iç bölgelerine kadar ulaşabilecek, nükleer başlık takılmaya uygun füzeyi ‘başarıyla’ test etti.
Haberin Öne Çıkanları
'Hedefi vurdu'
Ülke tarihinde bir ilk
Çin'den Batı'ya eleştiri

hindistan, tarihinde ilk kez kıtalararası balistik füze (icbm) denemesi gerçekleştirdi. denemeye tanıklık eden bir bilim adamı, çin’in içlerine ve avrupa’ya kadar ulaşma kapasitesine sahip füzenin ‘başarıyla denendiğini’ söyledi.
test alanının direktörü konumundaki s. p. dash, ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “deneme, tüm hedeflerimizi başarılı bir şekilde karşıladı ve hedefi çok yüksek bir doğrulukla vurdu” dedi.
yeni delhi yönetiminin daha önce açıkladığı gibi nükleer başlık takılmaya uygun beş bin kilometre menzilli agni v adlı füzenin denemesiyle, icbm sahibi devletlere bir yenisini eklemiş oldu.
hindistan’ın denemesinden önce, sadece bm güvenlik konseyi’nin daimi üyeleri konumundaki israil, abd, rusya, ingiltere, fransa ve çin'in bu seviyede menzile sahip füzesi bulunuyordu.
ülke, 2010'da iki bin kilometre menzilli agni-ii balistik füzelerini denemiş ve başarılı olmuştu. yeni delhi ayrıca, nükleer programının sadece caydırıcılık amacı taşıdığını belirtiyor.
nükleer denizaltı yapmıştı
yeni deneme aynı zamanda, yeni delhi’nin ay başında yeni ürettiği nükleer denizaltıyı resmi olarak faaliyete geçirmesinden hemen sonra geldi. söz konusu denizaltı, ülkeye, saldırıya uğraması durumunda misilleme yapma açısından avantaj sağlayacak. denizaltının, herhangi bir nükleer başlıklı füze taşımadığı, sadece cruise füzeleri barındırdığı açıklanmıştı.
brezilya, rusya, çin ve güney afrika ile birlikte brics adlı gelişmekte olan ekonomilerden oluşan grubun üyesi olan hindistan, küresel seviyede daha büyük rol oynamak ve bm güvenlik konseyi’nde daimi üyelik edinmek istediğini çeşitli kereler dile getirmişti.
ülke, bu çerçevede yoğun olarak silah ithalatı yapıyor ve mevcut askeri teçhizatını yenilemek için büyük kaynaklar ayırıyor.
çin’den tepki
denemeye, henüz pekin dışında uluslararası toplumdan henüz tepki gelmedi.
çin’de, komünist parti tarafından ingilizce yayımlanan global times gazetesi, denemenin öncesinde yayımladığı başyazıda, batı ülkelerinin, hindistan’ın füze denetimi ve nükleer denetim antlaşmalarını hiçe saymasına ‘göz yumduğunu’ belirtti. gazete, “hindistan, gücüne olduğundan fazla değer biçmemeli” ifadesini kullandı.
uzmanlar, hindistan’ın savunma konusundaki bu önemli atılımının, bölgedeki silahlanma yarışını daha da hızlandırabileceğini belirtiyorlar.
hindistan, pakistan ve daha küçük ölçekte kuzey kore, nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin antlaşma’ya taraf olmadan nükleer silaha sahip olan üç ülke konumunda bulunuyor. uluslararası toplum, yine antlaşmayı kabul etmeyen ve bu konuda yorum yapmayı reddeden israil’in elinde de nükleer silah olduğunu varsayıyor.
söz konusu antlaşma, sadece 1967 yılı öncesi ilk nükleer denemesini yapmış olan abd, rusya, ingiltere, fransa ve çin’e nükleer silah bulundurma hakkı veriyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar