fransa cumhurbaşkanı francois hollande, fransız ordusunun bir süredir islamcı silahlı örgütlere karşı askeri operasyon yürüttüğü afrika ülkesi mali'yi ziyaret edecek.
cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, hollande cumartesi günü mali'de olacak.
ülkedeki son durumu yakından inceleyecek olan fransa cumhurbaşkanı'na savunma, dışişleri ve kalkınma bakanları da eşlik edecek.
fransız liberation gazetesi, hollande'ın, islamcı militanlardan geri alınan mali'nin kuzeyindeki timbuktu kentine de gitmeyi planladığını bildirdi.
new york merkezli insan hakları kuruluşu uluslararası af örgütü ise hollande'ın ziyareti öncesi, mali askerlerinin ülkede savaş suçu işlediğini iddia etti. af örgütü'ne göre, mali ordusu fransa'nın müdahalesinin hemen akabinde, ülkenin kuzeyinde 24 kişiyi haksız yere tutukladı.
örgütün, görgü tanıkları ve bölge halkından alınan bilgiler ışığında hazırladığı raporda, tutuklanan kişilerden büyük bir kısmının infaz edildiği öne sürülüyor.
mali hükümeti ise iddialar hakkında soruşturma açacağını duyurdu.
fransa bm gücü istiyor
öte yandan, fransız ve mali birliklerinin pek çok bölgede isyancılara karşı üstünlük sağladığı ülkede, gelecekte güvenlik ve istikrarın nasıl sağlanacağı tartışılıyor.
fransa savunma bakanı jean-yves le drian, mali'ye bm barış gücü gönderilmesini destekleyeceklerini söyledi. fransız basınına konuşan le drian, mali'de kalıcı istikrar sağlanabilmesi için, afrika gücünün yerini bm gücüne bırakması gerektiğini ifade etti.
le drian, bm bünyesinde oluşturulacak yeni barış gücüne fransa'nın katkısı ile ilgili sorulan bir soruya ise "yeri ve zamanı geldiğinde bu konuyu gözden geçireceğiz, elbette katkımız olacaktır" yanıtını verdi. fransız bakan, mali'de isyancılardan alınan kentlerin güvenlik ve istikrarı konusunda ileride bm'ye büyük görev düşeceğini belirtti.
bm güvenlik konseyi'nin kasım ayında aldığı karar, afrika ülkeleri öncülüğünde oluşan bir askeri gücün (afisma) mali'ye konuşlandırılmasını öngörüyordu. ancak altı bin kişilik askeri gücün mali'de ne zaman göreve başlayacağı henüz belli değil. bu nedenle son günlerde bm barışgücü seçeneği, diplomatik çevrelerde daha fazla konuşuluyor.
'konsey üyeleri tartışıyor'
bm güvenlik konseyi yetkilileri ise konunun gündemlerinde olduğunu doğruladı ancak henüz bununla ilgili resmi bir toplantı yapılmadığını söyledi.
güvenlik konseyi dönem başkanı ve pakistan'ın bm daimi temsilcisi mesud han, gazetecilere yaptığı açıklamada, mali hükümetine destek verecek bir barışgücü gönderilmesi fikrinin, konsey üyeleri arasında istişare edildiğini ancak daha olgunlaşmadığını kaydetti.
bm'nin mali konusunda hızlı hareket etmesi gerektiğinin herkesin ortak görüşü olduğunu vurgulayan han, güvenlik konseyi üyelerinin de bu zorunluluğun bilincinde olduğunu kaydetti.
nato: mali'de görevimiz yok
bu arada nato ise mali'de bir görevi olmadığını bildirdi. nato genel sekreteri anders fogh rasmussen, itifakın bir üyesi olan fransa'yı 'başarılı' operasyonundan dolayı kutladı. rasmussen gazetecilerin soruları üzerine, güvenlik konseyi'nin mali'ye bm barışgücü gönderilmesini öngördüğünü hatırlatarak, ittifakın böylesi bir güce katkıda bulunmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.
mali’deki silahlı islamcılar, 10 ay boyunca ülkenin kuzeyini kontrol altında tutmuştu. hükümet, militanların güneye doğru ilerlemeye başlamasının ardından fransa’dan yardım istemişti. fransa 11 ocak’ta mali’de
operasyon başlatmış ve askeri birlikleri destekleyerek, militanları, başkent bamako yakınındaki önemli kentlerden uzaklaştırmıştı.
fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını mali'nin kuzeyindeki kidal eyaletinden ve bu ülkenin komşusu nijer'den karşılıyor. fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i ise nükleer santrallerde üretiliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar