HSYK

HSYK'da görev değişikliği

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ilk kez Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu toplantısına başkanlık etti. Üyeler Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu'nun yerine Rasim Aytin ve Halil Koç getirildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Müsteşarı Kenan İpek de katıldı

Kurulda 22 kişi var

Değişiklik teklifi görüşülüyor

hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) genel kurulu ilk kez, adalet bakanı bekir bozdağ ile bakanlık müsteşarı kenan ipek'ın da katılımıyla toplandı. bozdağ'ın kurul başkanı, ipek'in de kurul üyesi olarak katıldığı toplantı yaklaşık üç saat sürdü. toplantıdan daire üyeleri arasında değişiklik kararı çıktı. hsyk 1. daire üyeleri bülent çiçekli ile ahmet berberoğlu'nun yerine, ikinci daire üyesi halil koç ve üçüncü daire üyesi rasim aytin getirildi.

aytin ve koç, adli kolluk yönetmeliği'yle ilgili düzenleme konusunda hsyk'nın yayınladığı bildiriye destek vermemişti.

halil koç'tan boşalan ikinci daire üyeliğine ahmet berberoğlu, rasim aytin'den boşalan üçüncü daire üyeliğine ise bülent çiçekli atandı.

dairelerin üye dağılımındaki son durum şöyle:

1. daire

başkan: ibrahim okur

üyeler: zeynep nilgün hacımahmutoğlu, kenan ipek, ismail aydın, teoman gökçe, halil koç ve rasim aytin

2.daire

başkan: nesibe özer

üyeler: ulvi yüksel, ahmet gökçen, ziya özcan, hüseyin serter, ali aydın ve ahmet berberoğlu

3. daire

başkan: ahmet hamsici

üyeler: ahmet karayiğit, zeynep kavlak, ahmet kaya, ömer köroğlu, bülent çiçekli ve resul yıldırım

hangi daire hangi konuya bakıyor?

hsyk 1. dairesi, hâkimler ve savcılarla ilgili atama, nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, müstemir yetkileri düzenleme gibi görevleri yürütüyor.

hsyk 2. dairesi'nin görevleri arasında ise hâkim ve savcıların her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemlerini yapmak, görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonuçları hakkında karar vermek var. meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında da kararı bu daire veriyor. 

hsyk 3. dairesi de hâkim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmek, hâkim ve savcıların görevlerini mevzuata uygun yapıp yapmadıklarını denetleme işlemlerini teftiş kurulu'na yaptırmak, hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapmak, hâkim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini araştırmak ve gerektiğinde inceleme ile soruşturma için teklifte bulunmak gibi konularla görevli. ayrıca meslekten çekilme, çekilmiş sayılma, görevin sona ermesi, savcılık görevine tekrar atanma konularına da bakıyorlar.

tartışılan hsyk düzenlemesi

son günlerde hükümet'in hsyk'nın yapısında değişiklik öngören teklifi gündemde. buna göre, hsyk'nın 22 üyesinden herhangi biri hakkında soruşturmayı adalet bakanı başlatacak, cezaya ise hsyk genel kurulu karar verecek. hakim ve savcılara 'inceleme ve soruşturmaya yer yok kararlarına da artık bakan 'olur' verecek.

ak parti, 2010'daki referandumla belirlenen hsyk’nın yapısını yeniden değiştirme kararını, istanbul’da hükümetten habersiz yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında verdi.

hsyk'nın 13 üyesi, adli kolluk yönetmeliği’nin yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından değiştirilmesine karşı çıkmış, değişikliğin anayasa’ya aykırı olduğunu "yönetenlerin yargı tarafından denetlenmesi hukukun gereğidir" açıklamasıyla duyurmuştu.

başbakan recep tayyip erdoğan ve adalet bakanı bekir bozdağ, hsyk'nın açıklama yapmasını eleştirmişti. erdoğan, hsyk’nın adli kolluk açıklaması’ndan sonra ‘yetkim olsa hsyk’yı yargılardım” demişti.

erdoğan, 30 aralık'ta yaptığı açıklamada da, anayasa değişikliği ile hakim ve savcıların denetim yetkisini adalet bakanlığı’ndan almakla hata yaptıklarını söyledi. üç yıldır hakimler ve savcılarla ilgili şikayetleri hsyk müfettişleri inceliyor.

muhalefet partileri bunun kuvvetler ayrılığı ilkesine yani yargının bağımsızlığına zarar vereceğini belirtiyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;