Ortadoğu

Hums saldırıları onuncu gününde

Suriyeli aktivistler, şehrin bazı bölgelerinin 15 dakikada bir top ateşine tutulduğunu ve yaralıların hastanelere götürülemediğini duyurdu.

Konular: Suriye, Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

Yoğun top ateşi

En az yedi ölü

'Uluslararası topluma tepki'

Aktivistler, Hums'ta çektiklerini belirttikleri fotoğraf ve görüntüleri internet üzerinden paylaşıyor.
Aktivistler, Hums'ta çektiklerini belirttikleri fotoğraf ve görüntüleri internet üzerinden paylaşıyor. [Reuters]

Çin ve Rusya veto etmişti

bm güvenlik konseyi 4 şubat'ta, suriye devlet başkanı beşar esad’ın yetkilerini yardımcısına devretmesi, ülkede birlik hükümeti kurulması ve suriye’ye silah sokulmasının engellenmesi çağrısı yapan karar tasarısını oylamıştı. arap birliği ve batı tarafından genel olarak desteklenen tasarı, veto hakkına sahip daimi konsey üyelerinden rusya ve çin’in vetosu sonucu reddedilmişti.

şam rejimine bağlı güçlerin ülkenin batısındaki hums şehrini salı günü de ateş altında tuttukları ve en az yedi kişinin ölümüne neden oldukları açıklandı. böylece, birleşmiş milletler (bm) genel kurulu’nun şam’a karşı sert eleştirilere sahne olan suriye oturumundan bir gün sonra, şehire yönelik saldırılar onuncu gününe girmiş oldu.

hums’ta bulunan ve al jazeera’ya konuşan aktivist hadi el abdallah, sabah 05.30 sıralarında başlayan top ve roket ateşinin, günler içinde gerçekleşen en ağır saldırılar olduğunu belirtti.

abdallah, muhalif güçlerin kontrolündeki bab-ı amr ile komşu inşaat bölgesinin her 15 dakikada bir ateş altında kaldığını vurgularken, gün içinde en az yedi kişinin de öldüğünü kaydetti. salı günü yaralananların sayısı hakkında fikirleri olmadığını ifade eden abdallah, 10 gündür süren saldırılar sonucunda ise binden fazla kişinin yaralı olduğunu da açıkladı.

suriyeli aktivist, yoğun saldırılar nedeniyle bölge sakinlerinin evlerinden çıkamadığını ve yaralıların tedavi için hastanelere taşınamadığını söyledi.

abdallah, anlaşıldığı kadarıyla pazartesi günü düzenlenen bm genel kurulu oturumunda şam yönetimine yöneltilen sert eleştirileri kast ederek, “uluslararası toplumun suriye’ye ilişkin güçlü bir açıklama yaptığı her sefer, rejim bizden öç almaya karar veriyor. bu eğilime dikkat ettik” dedi.

muhalif grup suriye genel devrim konseyi de, şehirde devam eden operasyonlar sonucu gün içinde yedi kişinin hayatını kaybettiğini teyit etti. konsey, bab-ı amr’daki operasyonların sert bir biçimde sürdürüldüğünü ve ölümlerin de burada gerçekleştiğini belirtti.

aktivistler ayrıca, ülkenin kuzey kesimlerindeki idlib şehri ve güneyde bulunan dera’da suriye ordusuna bağlı birlikler ile özgür suriye ordusu arasında çatışmalar yaşandığını kaydetti.

suriye gündemiyle pazartesi toplanan bm genel kurulu’na hitap eden bm insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay, suriye'de geçen yılın mart ayından beri insanlığa karşı suç işlendiğini tekrarlayarak, “bu durum cezasız kalmamalı” demişti. pillay, ülkede çocukların ve kadınların öldürüldüğünü, ayrıca, içlerinde çocukların da bulunduğu gözaltındaki kişilere işkence, hatta bazılarına tecavüz edildiğini söylemişti.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov pazartesi günü, arap birliği'nin, suriye'ye bm barış gücü gönderilmesini içeren planının ülkesi tarafından incelendiğini söylemiş, ancak böylesi bir misyonun göreve başlamasından önce ülkede şiddetin son bulması gerektiğini vurgulamıştı.

İnfografik: Hums kuşatması

arap birliği, bm gücü talep etmişti

arap birliği dışişleri bakanları pazar günü, şam yönetimine karşı mücadelesini sürdüren suriyeli muhaliflere siyasi ve mali destek verme kararı almış, ayrıca, bm’den suriye'ye, arap birliği ile ortak barış gücü yollamasını ve özel temsilci atamasını isteme konusunda firik birliğine varmıştı. birlik, daha önce uygulamaya koyduğu gözlemci misyonunu, ülkedeki şiddette bir gerileme olmaması nedeniyle geri çekmişti.

moskova, dışişleri bakanı sergey lavrov’un geçen haftaki suriye ziyareti sonrasında, devlet başkanı beşar esad’ın barış için arap birliği gözlemci misyonuna destek vermesinin yanında, ülkesindeki muhalif gruplarla bir araya gelmek amacıyla ‘moskova’ya resmi heyet göndermeye hazır olduğunu’ açıklamıştı. rusya, muhalif grupların görüşmeye gelip gelmeyeceği ile ilgili bir değerlendirmede ise bulunmamıştı.

arap birliği, avrupa birliği (ab), bm ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm, ülkede mart ayında başlayan demokratik reform gösterileri sonrasında çıkan çatışmalarda en az 5400 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise, bu sayının çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor. hükümet daha önce, 2012 içinde ‘adil’ genel seçimlere ek olarak, anayasal reform yapacağı sözü vermişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;