Cenevre-2

Humus anlaşmasında tıkanma

Rejim ve muhaliflerin kentten kadınlarla çocukların tahliyesi ve bölgeye yardım gönderilmesiyle ilgili anlaşmasına rağmen somut adım atılamadı.

İç savaşın bilançosu

suriye insan hakları gözlemevi’ne göre

toplam 135 bin kişi öldü.

46 bin sivil, 29 bin muhalif savaşçı, 52 bin esed’e bağlı asker ve rejim yanlısı savaşçı,

4 bin 600 kadın, 7000 çocuk öldü.

2013 en kanlı yıl: 73 bin ölü

birleşmiş milletler’e göre

2013 sonu itibariyle komşu ülkelerde 2.4 milyon sığınmacı

lübnan: 823 bin, ürdün: 582 bin, türkiye: 571 bin, irak: 212 bin, mısır: 132 bin

yaklaşık 245 bin suriyeli kendi ülkesinde kuşatma altında

10.5 milyon suriyeli farklı derecelerde yemek sıkıntısı çekiyor.

gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 45 azaldı.

muhalefet delegasyonunun basın sözcüsü munzir akbik, humus’a hâlâ yardım girişine ve kentte bulunan çocuk, kadın ve hastaların çıkışına izin verilmediğini söyledi.

akbik, humus anlaşması sonrası delegasyonun konuyu şam yönetimine ilettiğini ancak bu konuda henüz adım atılmadığını belirtti.

konuyla ilgili derhal harekete geçilmesini istediklerini söyleyen akbik meseleyi bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi’ye ileteceklerini söyledi.

akbik, şam yönetiminin kendilerini konuyu saptırmakla suçlamasıyla ilgili de, “bizim için suriyelilerin durumu çok önemli. onlar için önemli değilse bunu bilemem. fakat bizim içim suriyeli kadın ve çocukların güvenliği ve sağlığı önemlidir” ifadelerini kullandı.

akbik, cezaevlerinde çocuk olmadığını öne süren rejimin doğruları söylemediğini belirterek, “hapishanelerde binlerce kadın ve çocuk var. bunlarla ilgili elimizde somut bilgiler mevcut. hapishaneye girip çıkmış çocuklar bize konuştu, çektikleri işkenceleri anlattı, bunlar kayıt altına alındı” dedi.

abd yönetimi ise kadın ve çocukların tahliyesinin insani yardıma alternatif olmadığını, bölgeye mutlaka gıda yardımı gitmesi gerektiğini savunuyor.

suriyeli muhalifler, humus'a önce yardım girişine izin verilmesini daha sonra kadın ve çocukların tahliye edilmesini istiyor.

şam rejimi ise kadın ve çocukların derhal bölgeden ayrılmasını, geriye kalan siviller içinse bir liste hazırlanmasını istiyor.

ağır kuşatma

rejimin ilk kez sivillerin çıkışına izin verdiği humus, 7 haziran 2012'den beri kuşatma altında. özellikle ‘eskişehir’ denilen humus  merkezine hiç kimse ulaşamıyor. yaklaşık 500 ailenin dışarıyla bağlantısının kesildiği tahmin ediliyor.

humus kuşatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. rejim, şam-halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için humus'a daha çok askeri yükleme yaptı. tüm takviyelere rağmen rejim, muhalif savaşçıları humus’tan söküp atamayınca kuşatma altına aldı. bu rejimin şam'daki doğu guta semti ve dera kent merkezinde de denediği bir strateji oldu. rejim, kuşatmayla humus’takileri ‘teslim olmakla açlıktan ölmek’ arasında seçim yapmaya zorlamış oldu. şehirde sular kesik. kentteki siviller kanalizasyon suyu veya biriktirilen yağmur suyu ile şehir besleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;