Ortadoğu

İbrahimi'den diyalog çağrısı

Suriye Özel Temsilcisi, muhalifler ile Esed rejiminden 'kabul edilebilir' bir heyet arasında yapılacak görüşmenin krizin çözümü için başlangıç olacağını söyledi.

Konular: Suriye, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

'Meydan okuma'

Detay vermedi

Hatib Rusya'ya gidiyor

İbrahimi, Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ile bir araya geldi. [Reuters]

bm-arap birliği suriye özel temsilcisi ahdar ibrahimi, suriyeli muhalifler ve şam rejimi arasında görüşmelerin başlatılması çağrısında bulundu.

mısır’ın başkenti kahire’de arap birliği genel sekreteri nebil arabi ile bir araya gelen ibrahimi burada yaptığı konuşmada, muhalifler ve beşşar esed rejiminden ‘kabul edilebilir’ bir heyetin yapacağı görüşmenin suriye krizinin çözümü için başlangıç olacağını kaydetti.

ibrahimi, bm himayesinde gerçekleşecek görüşmelere, şam rejiminden ‘şiddete karışmamış’ isimlerden oluşacak bir heyetin katılması gerektiğini vurguladı.

özel temsilci, suriyeli muhalif lider ahmed muaz hatib’in geçtiğimiz hafta görüşme için bu yönde yaptığı çağrının diyalog fırsatı için kapıyı açtığını da söyledi.

ibrahimi, “hatib'in girişimi daima barışçıl çözüme hazır olduklarını söyleyen suriye hükümetine bir meydan okumadır” ifadelerini kullandı.

özel temsilci, görüşmelerin ne zaman ve nerde yapılacağını dair detay vermedi.

hatib rusya'ya gidecek

hatib’in önümüzdeki ay suriye yönetiminin en yakın müttefiklerinden olan rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

arap birliği genel sekreteri arabi de, dört arap ülkesinin temsilcileriyle salı günü temaslarda bulunmak üzere moskova’ya gidecek.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 70 bin olduğu tahmininde bulunuyor.

uluslararası örgütün yetkilileri, olaylarda 2011 yılının yaz aylarında ayda ortalama bin civarında kişinin öldüğünü, 2012 yazında ise aynı verinin beş bin civarında seyrettiğinin düşünüldüğünü belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;