Dünya

İklim zirvesinde zamanla yarış

BM konferansında toplanan büyük devletler, küresel ısınma konusunda bağlayıcı bir karar alamadı, ancak görüşmeler pazar günü sürecek.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Bir gün uzatıldı

Büyük ülkeler karşı

Kyoto sona eriyor

Çevreci aktivistler, büyük devletlerin uzlaşmaya yanaşmayan tavırları nedeniyle tepkili. [Reuters]

güney afrika’nın durban kentinde toplanan 17. birleşmiş milletler (bm) iklim konferansı müzakerelerin uzaması nedeniyle bir gün uzatıldı. küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler konusundaki görüşmeler sıkıntılı ilerlese de ortak bir anlaşma hala umut var. cuma günü gerçekleşen toplantıda, çevre kirliliği ve karbon salınımları ile ilgili ‘hukuki çerçeve’ yaratılması yönünde adım atılırken, uluslararası bağlayıcılığı olan bir kararın altına imza atılamadı.

Sera etkisi nedir?

dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. 

 

konferansta söz alan delegeler zamanın daralmakta olduğu uyarısında bulunurken, evsahibi güney afrika'nın çözüm arayışlarına karşı ağır yaklaşımı nedeniyle eleştirildi. avrupa birliği'nin iklim konularındaki yetkilisi connie hedegaard, zamanın giderek daralmakta olduğu uyarısını yineledi. ingiltere'nin iklim değişikliğinden sorumlu bakan yardımcısı chris huhne, "iklim değişikliği konusunda açık ve net sonuçlar öngören yol haritasını destekleyen çok sayıda ülkenin olduğunu gösterebildik. 193 ülkeden 120'den fazlası planın arkasında" diye konuştu.

başta amerika birleşik devletleri (abd), japonya, rusya ve kanada olmak üzere bazı devletler, yıl sonunda yürülükten kalkacak kyoto protokolü’nün devam edilmesi konusuna ise olumlu yaklaşmadı. avrupa birliği (ab) ülkeleri ise yeni bir protokolün ancak fazla gaz emisyonu olan ülkelerin desteğiyle imzalanabileceğini vurguladı.

bağlayıcı hedefler

ab’nin iklim değişikliğiyle ilgili planıplanı, 2015'e kadar bir anlaşma imzalanmasını ve 2020 yılında yürürlüğe girmesini, sera etkisi yaratan gazları atmosfere en çok salan ülkeler için bağlayıcı hedefler konulmasını öngörüyor.

küresel ekonomik krizin etkisini sürdürmesi, büyük devletleri iklim faaliyetleri konsuunda ayak diremesine sebep oluyor. bu sebeple, bir anlaşmanın imzalanması halinde bile, eyleme geçmenin uzun yıllar alabileceği ifade ediliyor.

abd, toplantıda  yeni protokol için 2020 yılına kadar erteleme talep ettiği yönündeki iddiaları ise yalanladı. konuyla ilgili açıklama yapan amerikalı yetkili todd stern, iddiaların gerçeği yanıtmadığını, washington’un geleceğe yönelik bir anlaşmaya sıcak baktığını ifade etti.

washington ayrıca önümüzdeki yıl yapıalcak başkanlık seçimleri nedeniyle vaatleri düşük tutmakla suçlanıyor.

yarısından sorumlu

abd, çin ve hindistan ise birlikte neredeyse dünyadaki karbondioksit emisyonunun yarısından sorumlu tutuluyor. her bir ülke global bir anlaşmanın parçası olmamak için kendi sebeplerini öne sürüyor.

çin, karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik ülke çapında önlemler almaya çalışsa da, pekin hükümeti hızla gelişmekte olan ekonomisinin karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik çalışmalar nedeniyle sekteye uğramasına izin verilemeyeceğini söylüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;