Türkiye
İktidar ve muhalefet uzlaştı
Meclisteki dört parti, Genelkurmay Başkanı'nın Milli Savunma Bakanı'na bağlı olduğunu belirten madde üzerinde uzlaşma sağladı.

yeni anayasa yazım sürecinin devam ettiği tbmm'de, genelkurmay başkanı'nın, milli savunma bakanı'na bağlı olması konusunda mutabakata vardılar.
komisyonda, yeni anayasanın 'idare' bölümünde yer alacak 'başkomutanlık ve milli savunma' ile 'olağanüstü yönetim modelleri' maddeleri ele alındı.
partilerin sağladığı uzlaşmaya göre, genelkurmay başkanı, silahlı kuvvetlerin komutanı olup milli savunma bakanı'na bağlı olacak. genelkurmay başkanı, milli savunma bakanı'nın inhası ve bakanlar kurulu'nun teklifi üzerine cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
böylece, milli savunmadan ve silahlı kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından tbmm'ye karşı, bakanlar kurulu sorumlu olacak.
başkomutanlık, ''tbmm'nin manevi şahsiyetine ait olup cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir'' şeklinde kaleme alındı. ak parti, başkanlık sistemi önerisi kapsamında 'cumhurbaşkanı' yerine, 'başkan' ifadesinin kullanılmasını istedi.
ak parti'nin başkanlık sistemi önerisi nedeniyle maddenin görüşülmediğine dair daha önce düşülen not, bu kez yazılmadı. chp ve mhp'nin bu duruma itirazı, maddenin altında not olarak yer aldı.
bdp'den ek önerisi
bdp; maddeye iki ayrı fıkranın eklenmesini önerdi. parti, ''silahlı kuvvetler, barışı sağlamak, ülkeyi ve halkı korumakla yükümlüdür ve tbmm'nin sürekli denetimine tabidir. silahlı kuvvetler mensupları, siyasal konularda müdahalede bulunamaz'' fıkrasının eklenmesini istedi.
bdp, ayrıca maddede, ''güç kullanımının kurallarını belirleyen uluslararası hukuka aykırı ve insanlığa karşı suç işlemek sonucunu yaratacak emir verilemez. halkların bir arada barış içinde yaşamalarını engellemek ve saldırı savaşı hazırlamak anayasaya aykırıdır'' fıkrasının de yer almasını önerdi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar