Filistin
İngiliz Parlamentosu Filistin’i tanıdı
İngiliz Parlamentosu, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 12'ye karşı 274 oyla kabul etti. Ancak Birleşik Krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıdığı için karar sembolik bir anlam taşıyor.

ingiliz parlamentosu'nun alt kanadı avam kamarası, "hükümetin filistin devletini tanımasına" ilişkin önergeyi dört saat görüştü. muhalefetteki işçi partisi'nin filistin'in dostları grubu başkanı grahame morris tarafından hazırlanan, "parlamento, hükümetin israil devletinin yanı sıra filistin devletinin tanınması gerektiğine de inanıyor" başlıklı önerge, görüşmelerin ardından oylandı.
274 milletvekili kabul oyu kullandığı önerge hakkında 12 milletvekili ret oyu verdi.
oturumun başında konuşan grahame morris, "önergenin barışa doğru atılmış küçük ama sembolik olarak önemli bir adım" olduğunu ifade etti. morris ayrıca, işçi partili milletvekili ve eski dışişleri bakanı jack straw'un önergedeki değişiklik teklifini kabul ettiğini dile getirdi. straw önergenin, "iki devletli çözümü öngören müzakere sürecinin güvenceye alınması için, bir katkı olarak filistin tanınmıştır" şeklinde değiştirilmesini istedi.
birleşik krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor. ancak kararın uluslararası etkilerinin olması ve ingiliz hükümetini, filistin devletini tanıması için baskı altına sokması bekleniyor.
cameron ve bakanlar çekimser kaldı
ingiltere başbakanı david cameron ile koalisyon hükümetini oluşturan muhafazakar ile liberal demokrat partilerin bakanları önergeyle ilgili çekimser kalmayı tercih etti. cameron'ın lideri olduğu muhafazakar parti'den bazı milletvekilleri ise "ortadoğu sorununda iki devletli anlaşmaya ve barışa ulaşılmadan, sınırları belli olmayan filistin'in devlet olarak tanınamayacağını" savundu.
koalisyonun küçük ortağı liberal demokrat parti'nin lideri ve başbakan yardımcısı nick clegg parlamentodaki oturum başlamadan önce yaptığı açıklamada, partisinin filistin devletinin tanınmasına destek verdiğini, ancak oturumun parlamentonun arka sıralarında bulunan milletvekillerince gündeme getirildiğini, dolayısıyla liberal demokrat partili bakanların çekimser kalacağını dile getirdi. muhalefetteki işçi partisi ise önergeye destek verdi.
birleşmiş milletler genel kurulu'nda 2012'de filistin'in "üye olmayan gözlemci ülke" statüsüne yükseltilmesi için oylama yapılmıştı. 138 ülke oylamada filistin'in bm'deki statüsünün yükseltilmesi yönünde oy kullanırken; 9 ülke karşı çıkmış, 41 ülke ise çekimser oy vermişti. ingiltere çekimser oy kullanan 41 ülke arasında yer almıştı.
isveç bu ay başında filistin'i tanıma kararı almıştı. dünyada 130'dan fazla ülke filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.
kaynak: aa
Yorumlar