KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ
katar'ın başkenti doha'da geçtiğimiz hafta yeniden örgütlenerek tabanlarını genişleten suriyeli muhalifler, ingiltere hükümetiyle üst düzey temaslarda bulunuyor.
silah yardımı konusunda destek istemek ve resmen tanınmak için cuma günü londra'ya giden suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) yetkilileri, ingiltere dışişleri bakanı william hague ile görüştü. resmen tanıma için çekincelere sahip ingiliz hükümeti muhaliflerin geçiş sürecindeki planını görmek isterken, muhalifler fransa'dakine benzer bir destek bulamadı.
smdk yetkilileriyle görüşmesi sonrası bir açıklama yapan hague, konsey'i, 'suriye halkının tek meşru temsilcisi' olarak erken bir aşamada tanımak istediklerini söyledi. hague, "koalisyonla bu sabah, tanıma konusunu görüştüm. böyle bir adım atmadan önce, bizzat onlarla tanışmak, görüşmek istedim. kapsayıcı olacakları konusunda güvence vermelerini görmek istedik" dedi.
suriye koalisyonu ve halkına destek konusunu gelecek hafta pazartesi günü brüksel'de yapılacak ab genel işler konseyi toplantısında da ele alacaklarını ifade eden hague, ingiliz hükümetinin smdk'ya yönelik yaklaşımını ise gelecek hafta avam kamarası'nda açıklayacağını kaydetti.
ihtiyatlı yaklaşım
perşembe günü fransa’dan silah yardımı konusunda destek mesajı alan smdk, aynı konuda ingiltere’nin de desteğini istiyor.
'tek meşru temsilci' olarak resmen tanıma ve silah yarıdımı konusuna ihtiyatlı yaklaşan ingiltere hükümeti ise suriye'deki siyasi geçiş sürecinin nasıl işleyeceğiyle ilgili somut yol haritası istiyor.
hague, daha önce yaptığı açıklamada, smdk’nin kuruluşunu 'bir kilometre taşı' olarak değerlendirmiş ancak muhaliflerin daha atmaları gereken adımlar olduğunu söylemişti. londra yönetimi, şiddetli çatışmaların sürdüğü suriye'de muhaliflerden özellikle insan haklarına saygı konusunda güvence istiyor
almanya,
italya ve
ispanya gibi diğer büyük ab ülkeleri de, ingiltere gibi smdk’yı 'tek meşru temsilci' olarak tanımıyor.
'savunma amaçlı silah yardımı tartışılabilir'
fransa dışişleri bakanı laurent fabius perşembe günü yaptığı açıklamada, muhaliflerin silahlandırılması konusunu önümüzdeki günlerde avrupalı müttefiklerle görüşeceklerini söylemişti. fabius “ambargo nedeniyle şu an için avrupa’dan suriye’ye silah gitmesi söz konusu değil. ancak savunma amaçlı silah yardımı tartışılabilir, bu konuda diğer ülkelerle ne yapabileceğimizi masaya yatırmak istiyoruz” demişti.
paris yönetimi de birçok ülke gibi şam rejimi karşıtlarına silah yardımına tedbirli yaklaşsa da, suriyeli muhaliflerin kontrolündeki yeniden el değiştirmesini istemiyor.
şiddet 20 aydır sürüyor
suriye'de, mart 2011'de ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında s
ilahlı mücadeleye dönüşmüştü.
ülkedeki gelişmeleri izleyen muhaliflerin ouşturduğu ingiltere merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 35 bini geçti.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise sekiz bin güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek askeri operasyonların süreceğini' belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar