Afrika

Türkiye de muhalifleri tanıdı

Ankara yönetimi, Fransa ve Körfez ülkelerinin ardından yeni oluşum Suriye Ulusal Koalisyonu'nu halkın 'tek meşru temsilcisi' ilan etti.

Konular: Türkiye, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Halka destek çağrısı

Merkez Kahire'de

Şiddet hız kesmedi

Uluslararası toplumdan muhalifler için daha fazla destek isteyen Davutoğlu, Şam rejimini suçladı. [AA]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ankara yönetiminin, devlet başkanı beşşar esed'e karşı oluşturulan yeni hareket suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nu (smdk) halkın 'tek meşru temsilcisi' olarak tanıdığını açıkladı.

cibuti cumhuriyeti'nde düzenlenen islam işbirliği teşkilatı (iit) 39. bakanlar konseyi toplantısı'nda konuşan davutoğlu, suriye'de 39 binden fazla kişinin ölümüne yol açan ayaklanmadaki 'trajedi'nin sorumlusu olarak şam rejimini gösterdi.

suriye halkının meşru taleplerini reddeden şam yönetiminin tüm meşruiyetini kaybettiğini vurgulayan davutoğlu, uluslararası toplumu muhaliflere destek olmaya çağırdı.

fransa, smdk'yı ülke halkının tek temsilcisi olarak tanıyan ilk batılı ülke olmuştu. koalisyon ayrıca, körfez işbirliği konseyi (kik) üyesi altı ülkesi suudi arabistan, katar, bahreyn, birleşik arap emirlikleri, kuveyt ve umman tarafından da aynı şekilde tanınmıştı.
 
arap birliği ise irak ve cezayir'in çekinceleri yüzünden smdk'yı 'suriye halkının isteklerinin temsilcisi' olarak tanımakla yetinmişti.
 
muhaliflerin merkezi kahire 
 
bu arada, geçtiğimiz pazar günü katar'ın başkenti doha'da smdk çatısı altında birleşen muhaliflerin merkezi, mısır'ın başkenti kahire olacak. böylelikle smdk, batılı ülkeler ve arap ülkeleri tarafından tanınmaya yönelik çalışmalarını mısır'ın başkentinden yürütecek.
 
bu yöndeki açıklamayı, ingiliz reuters haber ajansına konuşan smdk başkanı muaz el-hatib'in yardımcılarından biri yaptı. el hatib, temmuz ayında suriye'den ayrılarak kahire'ye gitmişti. 
 
abd başkanı barack obama da çarşamba günü yaptığı açıklamada, suriyeli muhaliflerin yeni ve daha kapsayıcı bir oluşuma gitmesinin kendisini cesaretlendirdiğini söylemişti.
ancak obama, ülkesinin smdk'yı,'sürgündeki yeni hükümet' olarak tanımaya hazır olmadığını belirtti.
 
şiddet hız kesmiyor 
 
suriye’de 15 mart 2011’de devlet başkanı beşşar esed'e karşı demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. isyan kısa süre sonra silahlı ayaklanmaya dönüşünce, ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre, suriye’de 20 ayda yaklaşık 35 binden fazla kişi öldü.
 
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin askerin hayatını kaybettiğini ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek askeri operasyonların devam edeceğini' belirtiyor.
 
kaynak: ajanslar 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;