İşgalin ardından Irak

Irak'ta 14 kişi idam edildi

Bağdat yönetimi cezaların ülkedeki şiddete karşı gerekli olduğunu savunurken, uluslararası örgütler ülkenin yeniden otoriter rejime sürüklendiğini belirtiyor.

Konular: Ortadoğu, Irak

Haberin Öne Çıkanları

Hepsi Iraklı

'Adil yargılandılar'

BM endişeli

BM, Irak'taki idam cezası oranının 'dehşet verici' olduğunu açıklamıştı. [AFP]

irak’ta 'terör' suçundan yargılanan 14 kişinin idam edildiği açıklandı. irak adalet bakanlığı’ndan yapılan açıklamada terör  ve cinayet suçlarından yargılanarak ölüm idama çarptırılan mahkumların infazının çarşamba sabahı gerçekleştiği belirtildi. 

idam edilenler arasında el kaide örgütünün irak’taki bağlantısı olan musul’daki yöneticisinin de olduğu bildirildi.
 
14 kişinin tamamının iraklı olduğunu belirten adalet bakanı hasan el şimari, ülkede şiddeti körükleyenlere karşı adil bir yargılamayla gereken cezaların verildiğini söyledi. 
 
adalet bakanlığı’nın verilerinin dışında el asvat gazetesi el kaide’nin bir komutanın da idam edildiğini ileri sürdü. suudi arabistan vatandaşı olduğu belirtilen komutanın felluce’deki direnişte görev aldığı kaydedildi.
 
'kamu malına zarar vermenin cezası idam'
 
son idam haberleri birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek komiseri navi pillay’ın irak’taki idamlara yönelik geçen haftaki eleştirilerinin ardından geldi.
 
pillay, 16 kasım'dan ocak ayının sonuna kadar 63 kişinin idam edildiğini dile getirerek, yargılamaların şeffaflık ve adaletten yoksun olduğunu belirterek, bağdat makamlarına infazları derhal durdurma çağrısında bulunmuştu.
 
irak’taki idam oranının ‘dehşet verici’ olarak nitelendiren pillay, ölüm cezasının toplam 48 suçu kapsadığını, bunlardan bazılarının  ‘kamu malına zarar vermek’ gibi ölümcül olmayan eylemler olduğunu aktardı.
 
uluslararası af örgütü ile insan hakları izleme örgütü de pillay’ın kaygılarına benzer şekilde, irak’ta idam cezasına çok sık başvurmanın risklerine dikkat çekerek, bu durumun ülkeyi yeniden otoriter bir rejime dönüştürebileceğini belirtmişti.
 
irak’ta idam cezası 2003 yılında saddam hüseyin’in devrilmesinin ardından ertelenmişti. ancak çok geçemeden 2004 yılında bu karardan dönen iraklı yetkililer, idam cezasının ‘terörle mücadelede’ ve mezhepsel çatışmaları önlemede etkin bir yol olduğunu savunmuştu. 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;