Ortadoğu
Irak'ta krizden çıkış arayışı
Siyasi liderler, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı hakkında çıkarılan tutuklama emriyle başlayan siyasi çıkmazı aşmak için çalışmaları hızlandırdı.
Haberin Öne Çıkanları
Maliki diyaloğa evet dedi
Ulusal konferans hazırlığı
Allavi şart koştu

irak'ta sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi ile şii başbakan nuri el maliki arasındaki krizde uzlaşı arayışları hız kazandı.
maliki, haşimi’yi 2006-2007 yıllarında bazı bakanların ve polis yetkililerinin öldürülmesi emrini vermekle suçlamış ve hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. nuri el maliki, abd başkan ayrdımcısı joe biden’ın da araya girerek diyalog çağrısı yapmasıyla uzlaşmayı kabul etti.
ulusal konferans yapılacak
kürt cumhurbaşkanı celal talabani ve sünni meclis başkanı usame el nuceyfi'nin çağrısıyla ulusal konferans düzenlenerek siyasi liderlerin krizi çözmesi için ortam oluşturulması planlanıyor.
talabani ve nuceyfi, haşimi ile ilgili iddiaların mahkemeye bırakılması, krizin çözümü için ise bir araya gelinmesi gerektiği görüşünde.
kuzey irak bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani'ye göre bu konferans sorunun çözümü için son şans. barzani aksi takdirde erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı.
irak eski başbakanı ve irakiye bloğu lideri ilyad allavi ise konferansa katılmayı kabul etmeden önce bazı koşullar öne sürdü.
bunların arasında sahte suçlardan gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması ve siyasilerin mahkemelere müdahalesini önleyecek bir kurulun oluşturulması gibi maddeler yer alıyor.
irak parlamentosunda en çok koltuğa sahip olan irakiye bloğu ve şii lider mukteda es sadr yanlısı koalisyon, erken seçime gidilmesi çağrısı yapmıştı.
kriz tutuklama emriyle başladı
kriz, 18 aralık pazar günü kürt özerk bölgesine gitmek için havaalanına gelen haşimiyi burada polislerin karşılamasıyla başlamıştı. haşimi’nin korumaları gözaltına alınmış, kendisi ise cumhurbaşkanı talabani’nin araya girmesiyle tutuklanmaktan son anda kurtulmuştu. kürt özerk bölgesi’ne sığınan haşimi, iddiaların siyasi bir saldırıdan ibaret olduğunu söylüyor.
maliki’nin iktidarı merkezileştirdiğini söyleyerek, yönetimini diktatörlüğe benzeten haşimi, bağdat’a dönmeyeceğini ve irak yargısına güvenmediğini belirtmişiti.
krizin, abd askerlerinin dokuz yıl süren savaşın ardından ülkeden çekildiği sırada mezhep çatışmalarını artırmasından endişe ediliyor.
son olarak irak’ta başkent bağdat’ın dokuz farklı bölgesinde meydana gelen bombalı saldırılarda en az 70 kişi hayatını kaybetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar