İşgalin ardından Irak
Irak'ta Sünnilerin öfkesi büyüyor
Ramadi'de toplanan binlerce gösterici 'mezhepçi' davranmakla suçladıkları Şii Başbakan Maliki'yi istifaya çağırdı.
Haberin Öne Çıkanları
Katılım fazla
'Eşitlik' talebi
Bir haftadır sürüyor

irak'taki sünni müslümanlar 'mezhepçi' politikalar uyguladığı gerekçesiyle, şii başbakan nuri maliki liderliğindeki hükümete yönelik gösterilerini sürdürüyor.
10 gün önce sünni maliye bakanı rafi isavi'nin evine ve ofisine düzenlenen baskınlarda dokuz korumasının tutuklanmasının ardından patlak veren protestolar, başkent bağdat'ın 100 kilometre batısında bulunan ramadi kentindeki gösterilerle devam ediyor. sabah saatlerinde bu yana sokaklara dökülen binlerce kişi maliki hükümetine tepkilerini dile getiriyor.
ramadi'den bildiren al jazeera muhabiri ömer salih göstericilerin tepkisinin nedeninin sadece maliye bakanı'nın korumalarının tutuklanması olmadığını, sünnilere yönelik 'ayrımcı' ve 'mezhepçi' politikalar yürütüldüğü iddialarının öfkenin temel nedeni olduğunu aktardı. göstericiler bu politikaların son bulmasını talep ederken, hukuka aykırı olarak tutuklandığı belirtilen cezaevlerindeki çok sayıda sünni müslüman'ın da serbest bırakılmasını istedi.
mutlak'a ayakkabı atıldı
gösteriye katılan sünni başbakan yardımcısı salih mutlak da kalabalığın öfkesinden nasibini aldı. başbakan maliki karşıtı milletvekillerinden oluşan irakiye blokonun önde gelen isimlerinden biri olan mutlak'a, gösteride bir konuşma yapmak istediği sırada ayakkabı fırlatıldı. konuşması engellenen mutlak, korumaları tarafından bölgeden uzaklaştırıldı, bu sırada açılan ateşte üç kişinin yaralandığı belirtildi.
ramadi'deki gösterinin bir hafta içerisinde düzenlenen en geniş katılımlı eylem olduğu belirtiliyor. bugüne kadar tikrik, felluce, samarra, musul gibi kentlerde yapılan gösterilerde, eylemciler arap baharı sürecinde ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde eylemlerde sıklıkla duyulan "halk rejimin yıkılmasını istiyor" şeklinde slogan attı.
başbakan maliki, hükümetine yönelik söz konusu iddiaları reddederek bunların gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.
talabani'nin yokluğu endişe yaratıyor
irak'ta amerikan işgalinin sona ermesinin ardından başlayan mezhepsel gerilim geçen yılın aralık ayında sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık haşimi hakkında verilen tutuklama karıryla patlak vermişti. haşimi önce kuzey irak’a sonra sırasıyla katar, suudi arabistan ve türkiye'ye sığınmıştı. erbil yönetimi ve üç ülke, haşimi'yi bağdat'a iade etmemişti. haşimi’nin korumalarına irak'ta bazı kamu görevlilerini öldürmeleri için emir verdiği iddia edilmişti. halen katar'da olan haşimi hakkında idam cezası bulunuyor.
sünniler ve şiiler arasında arabuluculuk yapan cumhurbaşkanı celal talabani'nin geçtiğimiz haftalarda felç geçirmesi ve tedavi için almanya’ya sevk edilmesi sonrasında, taraflar arasındaki uçurumun derinleşmesinden korkuluyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar