Ortadoğu
İran'a petrol hamlesi
Suudi Arabistan, Tahran'a kapsamlı ambargo uygulanması halinde dünya çapında artacak talebe cevap verebileceğini ilan etti.
Haberin Öne Çıkanları
Bakan güvence verdi
Cantor destekledi
Günlük 12,5 milyon varil kapasite

dünyanın en büyük ham petrol üreticisi suudi arabistan, tüketici ülkelerdeki talep artışını karşılamaya hazır olduğunu açıkladı.
suudi petrol bakanı ali el naimi’e düzenlediği basın toplantısında, batı’nın tümünün iran’a petrol ticaret ambargosu uygulamaya başlaması durumunda, suudi arabistan’ın talebi karşılayabilecek kapasitesinin olup olmadığı soruldu. el naimi, ülkesinin her zaman tüketicilerin ‘talebini karşılamak zorunda olduğunu’ belirterek, iran’ın durumunu zikretmeden, “müşterilerimiz ne isterse onu yapacağız” ifadesini kullandı.
bazı analistlerin, daha önce denenmemiş günlük 12,5 milyon varil üretim kapasitesine şüpheyle baktıklarının hatırlatılması üzerine, el naimi, “bize mi inanıyorsunuz, onlara mı? daha önce defalarca müşterilerimizin taleplerini karşılayacağımızı söyledik. nokta” dedi. suudi arabistan'ın şu anki günlük ham petrol üretimi 10 milyon varilin altında bulunuyor.
diğer taraftan, ingiliz reuters haber ajansına konuşan amerika birleşik devletleri (abd) kongre üyesi eric cantor, el naimi ile aynı görüşü savunarak, “suudi arabistan hükümeti, müşterilerinin gereksinimlerini karşılamaya hazır ve ehil olduğunu belirtti” ifadesini kullandı.
temsilciler meclisi’nde çoğunluğu elinde tutan cumhuriyetçilerin lideri konumunda bulunan cantor, geçtiğimiz günlerde, suudi arabistan’ın da dahil olduğu körfez ülkelerinde temaslarda bulunmuştu.
şirketleri seçime zorlayan yasa
abd başkanı barack obama, 31 aralık'ta imzalayıp yürürlüğe koyduğu yasa, iran merkez bankası ve diğer finans kuruluşları ile iş yapan şirketlerin abd ekonomisi ve mali sistemi ile ilişkilerinin kesilmesini kapsıyor.
iran'a petrol alımı nedeniyle yapılan ödemelerin büyük bölümü merkez bankası üzerinden yapılıyor ve yeni yasa, petrol sektörünü vurmayı amaçlıyor. yabancı merkez bankalarının da yasadan etkilenebileceği belirtiliyor.
avrupa birliği (ab) üyesi ülkeler de, iran'dan petrol ithalinin yasaklanması taahhütünde bulunmuştu. ab diplomatlarının üzerinde anlaştığı konuda, dışişleri bakanlarının da 23 ocak'taki toplantıları sonrası, bu yönde alınan resmi kararı kamuoyuna duyurmaları bekleniyor.
başta abd olmak üzere batılı ülkeler, iran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını düşünüyor. bu iddiayı reddeden tahran yönetimi ise nükleer programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu vurguluyor.
gerilimi uaek raporu tetiklemişti
uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek), kasım ayında yayımladığı raporda, iran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin ‘güvenilir kaynaklardan bilgi edindiklerini’ ve bu çerçevede, ülkenin ‘nükleer silah tasarlamak ve üretmek için deneysel faaliyetlerde bulunduğuna’ ilişkin bilgisi olduğunu söylemişti.
tahran, ekim ayında ilk nükleer santrali olan bir milyar dolar değerindeki buşehr santralini devreye sokmuş ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü açıklamıştı. santral, uaek’nın aktif reaktörler listesinde bulunuyor.
abd, iran'ın hürmüz boğazı’nı kapama tehditleri üzerine, umman denizi'ne açılan hürmüz boğazı'nın kapatılmasına asla izin verilmeyeceğini açıklamıştı. taraflar arasındaki sert açıklamalar sürerken boğaz açıklarındaki sularda aralık ayı sonundan ocak ayı başına kadar devam eden geniş çaplı bir tatbikat düzenleyen iran, iki de yeni füze denemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar