İran: Batı'nın korktuğu güç

Japonya, İran konusunda temkinli

Başbakan Noda, maliye bakanının Tahran'a petrol ambargosuna destek veren açıklamasının 'kişisel görüş' olduğunu söyledi.

Konular: Dünya, İran

Haberin Öne Çıkanları

Küresel ekonomiye zarar

Fiyatlar düşmez

Hindistan 'devam' dedi

Noda, hükümetin teknik tarafların yanı sıra işletmelere danışmaya ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. [Reuters]

İhracatın %14’ü Japonya’ya

petrol ihraç eden ülkeler örgütü (opec) üyesi  olan iran, dünyada en fazla petrol ihraç eden beşinci ülke konumunda. ocak-haziran 2011 verilerine göre japonya, bu ülkeden, toplam petrol ithalatının yüzde 10’unu ediniyor. iran ise, toplam ihracatının yüzde 14’ünü japonya’ya sevk ediyor. japonya, çin ve hindistan ile birlikte iran’ın en fazla petrol ihraç ettiği  ülkelerden.

japonya başbakanı yoshihiko noda, hükümetin, abd'nin yaptırımları doğrultusunda iran'dan petrol ithalatını azaltıp azaltmayacağı konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

japonya maliye bakanı jun azumi dün abd hazine bakanı timothy geithner ile görüşmesinden sonra, japonya'nın mümkün olan en kısa zamanda iran'dan petrol ithalatını azaltacağına yönelik açıklamasından sonra konuşan noda,  azumi'nin açıklamasını ''kişisel görüşü'' olarak değerlendirdi.

noda, kabine değişikliğinden sonra düzenlediği basın toplantısında hükümetin ilk olarak ne tür bir kararın alınacağının teknik taraflarının yanı sıra işletmelere danışmaya ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

japonya'nın yaptırım çabalarına katılımını gözardı etmeyen ve iran'ın nükleer programı konusundaki güçlü kaygılarını paylaşan noda, ''japonya'nın temel tutumu, bu konuların diplomatik ve barışçıl yollarda çözülmesi. işletmelerle danışmalarda bulunmaya ve amerikalı yetkililerle ayrıntıları çalışmaya ihtiyacımız var. japon bankalarına etkilerini düşünmeliyiz ve muhtemel olumsuz etkilerini gidermek için ne tür önlemlere ihtiyaç olduğunu belirlemeliyiz'' dedi.

'küresel ekonomiye zarar'

dışişleri bakanı koichiro gemba da yaptırımlar konusunda ihtiyatlı tutum takınarak, iran petrolüne ambargo konulmasının, sadece tahran yönetimine yarayacak şekilde küresel petrol fiyatlarını artıracağı ve küresel ekonomiye zarar vereceği uyarısında bulundu.

gemba, tokyo'yu ziyaret eden fransa dışişleri bakanı alain juppe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ''dikkatlice ve akıllıca karşılık vermeliyiz. petrol fiyatları artarsa yaptırımların etkisi olmayacak. yüksek petrol fiyatları, iran'ın gelirlerini daha da artıracak'' diye konuştu.

artan petrol fiyatlarının, sadece japon ekonomisi için değil aynı zamanda küresel ekonomi için ters etki yaratacağına dikkati çeken gemba, japonya'nın petrol ithalatında iran'ın payının sadece yüzde 9 olduğunu, iran'dan petrol ithalatının son beş yılda günlük 500 bin varilden günlük 300 bin varile gerilediğini belirtti.

'fiyatlar artmaz'

gemba'nın petrol fiyatlarıyla ilgili görüşlerine katılmayan juppe ise, geçmişte libya'ya yönelik benzer yaptırımların petrol fiyatlarını artırmadığını savundu.

juppe, ''sayın gemba petrol fiyatlarının yükselmesiyle ilgili fazlasıyla temkinli konuşuyor, ancak bunun gerekli bir konu olduğunu düşünmüyorum. bir zamanlar libya'da benzer bir durum vardı, ancak bu petrol fiyatlarının artmasına sebep olmadı. ayrıca, diğer petrol üreticisi ülkelerden petrol alabileceğimize inanıyoruz'' dedi.

juppe, iran merkez bankası ile işlemlerin askıya alınmasının etkisinin ''asgari'' olacağını da söyledi.

hindistan 'devam' dedi

bu arada hindistan, iran ile iş yapmaya devam edeceğini ve abd adına haklarından vazgeçmek için sebep olmadığını bildirdi.

İnfografik: İran'a uygulanan tedbirler

adının açıklanmasını istemeyen hintli bakan ingiliz haber ajansı reuters'e verdiği demeçte, ''abd için niçin hakkımızdan feragat edelim. iran ile daha önce iş yaptık ve iş yapmaya devam edeceğiz'' dedi.

merkez bankası ve maliye bakanlığından görevlilerin aralarında bulunduğu hükümet yetkililerinin, abd'nin finansal önlemleri gözönüne alındığında iran'dan aldıkları petrolün parasını ödemenin yollarını bulmak için gelecek hafta iran'ı ziyaret edeceğini kaydeden bakan, ''bu teknik bir konu, ancak yetkililerin çözüm ve ödeme mekanizması seçeneği bulacağından eminim'' ifadesini kullandı.

hindistan petrol ihtiyacının yüzde 12'sini iran'dan karşılıyor.

abd başkanı barack obama, 31 aralık'ta iran merkez bankası (cbi) ile iş yapan finansal kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalamıştı.

iran'ın petrol ihracatını hedef alan yasa, cbi ile iş yapan finansal kuruluşların abd piyasasında iş yapmasını yasaklıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;