İsrail
İsrail'de on binler yürüdü
Tel Aviv’de toplanan on binlerce İsrailli, Başbakan Netanyahu’ya 17 Mart’taki genel seçimlerde yeniden aday olmama çağrısı yaptı. Gösteride konuşan Eski MOSSAD Başkanı Dagan, “İsrail kurulduğundan beri hiç bu kadar kötü duruma düşmemişti” dedi.

tel aviv'deki rabin meydanı’nda toplanan kalabalık, ellerindeki döviz ve pankartlarla “israil değişim istiyor” sloganları attı. son zamanların en kalabalık etkinliğinde bir araya gelen eylemcileri, sivil toplum kuruluşları örgütledi.
eylemciler adına konuşan sözcü, israil’in önceliklerinin değişmesi gerektiğini ve sağlık, eğitim ve konut ihtiyaçlarına odaklanılması gerektiğini söyledi.
herhangi bir siyasi parti tarafından örgütlenmese de, eylemcilerin çoğu sol ve merkeze yakın partilerin destekçilerinden oluştu. sol parti ‘meretz’ de eylemde stant açtı.
'ülkede liderlik krizi yaşanıyor'
eylemin ardından kürsüde konuşan israil istihbarat teşkilatı mossad’ın eski şefi meir dagan, ülkede liderlik krizi yaşandığını söyleyerek başbakan netanyahu’yu eleştirdi. dagan, “israil kurulduğundan beri hiç bu kadar kötü duruma düşmemişti” dedi.
israil’in geçtiğimiz yaz gazze’ye düzenlediği ve 2 binden fazla filistinlinin hayatına mal olan askeri saldırının başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden dagan, "sıfır diplomatik başarı ve sıfır caydırıcılıkla sonuçlanan bir askeri operasyon için ağır bedel ödedik. sonuçta bir sonraki askeri harekat için geri sayar durumdayız" dedi.
dagan, eski başbakan ariel şaron tarafından 2002'de göreve getirilmiş ve 2011'de istifa etmişti.

israil'de 11 partinin katılacağı 17 mart'ta yapılacak parlamento seçimlerine yönelik yapılan kamuoyu araştırmalarında, işçi partisi lideri izak herzog liderliğindeki "siyonist blok" ile başbakan binyamin netanyahu'nun likud partisinin en fazla oyu alması bekleniyor.
israil'in tamamının tek bir seçim bölgesi olarak kabul edildiği seçim sisteminde, seçmenler herhangi bir adaya değil, parti listesine oy kullanıyor. hükümet kurmak için ise 120 sandalyeli mecliste 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor.
kaynak: ap, aa
Yorumlar