Ortadoğu

İsrail'de hükümet göreve başlıyor

Binyamin Netanyahu liderliğindeki yeni kabinenin öncelikli gündemi, 2013 bütçesinin parlamentodan geçirilmesi olacak.

Haberin Öne Çıkanları

Ultra Ortodoks partiler yok

Dışişleri koltuğu boş

Obama ziyaret edecek

Netanyahu liderliğindeki hükümette kilit bakanlıklara Yahudi yerleşimlerini destekleyen bakanlar atandı. [AFP]

israil’de 40 gün süren müzakerelerin ardından kurulan yeni hükümet, pazartesi akşamı göreve başlayacak. başbakan binyamin netanyahu'nun liderliğindeki kabinenin üyeleri, önce israil parlamentosu'nda (knesset) yemin edecek. 

üçüncü kez başbakanlık kotuğuna oturacak netanyahu'nun kurduğu hükümette, lideri olduğu likud-beitenu bloku'nun yanı sıra, yair lapid'in başkanı olduğu yesh atid (gelecek var), aşırı sağcı naftali bennet'in habayit hayehudi (yahudi evi) ve eski dışişleri bakanı tzipi livni'nin hatnuah (hareket) partileri yer alıyor.

perşembe günü kurulan hükümet, 120 üyeli knesset'te 67 milletvekilinin desteğine sahip. 

israil'de 22 ocak'taki seçimlerin ardından seçilen yeni parlamentoda filistin topraklarındaki yahudi yerleşimlerini destekleyen çok sayıda milletvekili de yer alıyor. sağcı ultra ortodoks yahudiler ise uzun süredir ilk kez hükümette temsil edilmiyor.

likud-yisraeil beiteinu ittifakı seçimlerde güç kaybetse de birinci olmuş ve 31 milletvekili çıkarmıştı

yerleşimlere destek

israil'de yeni kurulan hükümette, yahudi yerleşimlerinin onaylanması sürecinde kilit rol oynayan savunma bakanlığı ile imar ve yerleşim bakanlıkları, işgal altındaki topraklarda yerleşimleri destekleyen sağcı partilere verildi.

ehud barak'ın yerine netanyahu'nun likud partisi'nden moşe yalon savunma bakanı oldu. yerleşimlerin inşaasının askıya alınmasına kesin bir dille karşı çkan yalon'un türkiye'ye karşı mesafeli olduğu da biliniyor.  

imar ve yerleşim bakanlığı ise yahudi evi partisi'nden aşırı sağcı uri arel’e verildi. arel, filistin devleti fikrine tamamen karşı çıkıyor.  

netanyahu ayrıca dışişleri bakanı

netanyahu, avigdor liberman'ın davası sonuçlanana dek dışişleri bakanlığı görevini de kendisi yürütecek. eski dışişleri bakanı liberman, israil anayasası gereği, hakkında görevi kötüye kullanmaktan açılan dava sonuçlanana kadar kabineye giremiyor.

liberman, dava sonucunda suçlu bulunursa yedi yıl siyaset yasağı alacak ve kabinede boş olan koltuğa partisinden başka bir isim atanacak.

obama ziyaret edecek

israil yeni hükümetinin belli olmasının ardından abd başkanı barack obama’yı da ağırlamaya hazırlanıyor. obama çarşamba günü, abd başkanı olduğu 2009 yılından bu yana ilk kez israil’i ziyaret edecek.

obama ile yapılacak görüşmelerde öncelikle iran'ın nükleer programı, suriye'deki çatışmalar ve filistin yönetimi'yle barış görüşmelerine yeniden başlamasının ele alınması bekleniyor.

hükümetin öncelikli gündem maddesi ise 2013 yılı bütçesinin parlamentodan geçirilmesi olacak. netanyahu daha önce 2013 yılı bütçesini geçiremediği için seçime gitmek zorunda kalmıştı.

israil anayasası'na göre, bütçenin parlamentodan geçirilememesi halinde seçimlerin 42 gün içinde yenilenmesi gerekiyor.

kabinede adalet bakanlığı görevini üstlenen eski başbakan tzipi livni ise filistin yönetimi ile barış görüşmelerine başlanmaması halinde hükümetten çekilmekte kararlı olduğunu söylemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;