Yemen
İstifa eden Yemen Başbakanı serbest
Yemen'de Husiler, 57 gündür ev hapsinde tuttuğu istifa eden Başbakan Halid Bahhah'ı serbest bıraktı. Bahhah, istifasını geri almama konusunda ısrarlı.

yemen'de şii ensarullah hareketi (husiler), 57 gündür ev hapsinde tuttuğu istifa eden başbakan halid bahhah ve diğer bakanlara da uyguladığı ev hapsini kaldırdı.
bahhah, sosyal paylaşım sitesi facebook aracılığıyla yaptığı açıklamada, "ensarullah hareketinin yöneticileri ile bm yemen özel temsilcisi cemal bin ömer'in çabası ve siyasi hareketlerle sivil toplum kuruluşlarının çağrıları sayesinde bugün bana ve diğer bakanlara uygulanan ev hapsi kaldırılmıştır" ifadesini kullandı.
bahhah, ev hapsinin kaldırılmasının, krizin taraflarının bm gözetiminde yürütülen diyalog görüşmelerinin ilerleme kaydetmesi konusundaki ‘ciddiyetini’ gösterdiğini dile getirdi.
22 ocak'ta kabinesiyle birlikte istifa eden bahhah, hükümetin ülkenin içinde bulunduğu olağandışı ortamda yönetimi üstlenme niyeti taşımadığını belirterek, siyasi hareket ve grupları yemen'in istikrarı ve bütünlüğünü korumaya çağırdı.
ev hapsinde geçirdiği 57 günlük dönemi ‘benzersiz bir tecrübe’ olarak tanımlayan bahhah, sana'dan ayrılıp hadramevt'teki ailesini ziyarete gideceğini belirtti.
husiler 4 aydır başkentte
yemen'de iran destekli şii husiler, 4 aydan uzun bir süredir başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalem müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin sittin caddesi'ndeki konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi ve başbakan halit bahhah’ın hükümeti, husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı. ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileşmedi.
parlamento feshedildi
husiler, geçtiğimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti. buna göre konsey, 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.
yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler sık sık sünni aşiretler ve orduyla çatışıyor.
el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar