Filistin

İsveç Filistin'i devlet olarak tanıdı

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i bağımsız bir devlet olarak resmen tanıdıklarını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, kararı 'cesur ve tarihi bir adım' olarak niteledi. İsrail ise, İsveç'teki büyük elçisini çağırdı.

İsveç’te 14 Eylül'deki seçimde birinci parti olan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Stefan Löfven, Yeşiller ve Çevre Partisi ile azınlık hükümeti kurdu [Fotoğraf: Reuters]

yeni seçilen isveç başbakanı stefan löfven'in filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımayı planladıklarını açıklamasından birkaç hafta sonra isveç dışişleri bakanlığı beklenen kararı aldı. isveç, filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıkladı.

kararın ardından sözcüsü aracılığıyla açıklama yapan filistin yönetimi başkanı mahmud abbas isveç'in filistin bağımsız bir devlet olarak tanımasınından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, alınan kararı 'cesur ve tarihi' olarak niteledi.

filistin dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "devlet başkanı mahmud abbas, isveç'in siyasi ve hukuki olarak filistin'i tanımasını övgü ve memnuniyetle karşıladı. bu karar, arap toplumları ve filistin halkıyla ikili ilişkilerin seyrinde dost isveç'in kaydettiği tarihi ve ileri tutumunu ortaya koydu. filistin'i tanıma kararı isveç'in uluslararası meşru kararlar ve uluslararası hukuka bağlılık, yüce ahlak ve prensiplerle uyumunu gösteriyor" denildi.

mısır: tarihi ve önemli bir adım

mısır dışişleri bakanlığı ise yazı açıklamasında isveç'in filistin'i tanıma kararı için "tarihi ve önemli bir adım" ifadesini kullandı.

açıklamada, "isveç dışişleri bakanı'nın ülkesinin filistin'i tanıdığı yönündeki demeci, isveç'in avrupa birliği'nde bu yönde adım atan ilk ülke olması itibarıyla tarihi ve önemli bir karardır. bunun yanı sıra filistin halkına kendi kaderini çizmesi ve bağımsız bir devlet kurması konusunda duyduğu saygıyı gösteren bir adımdır" denildi.

'avrupa ülkeleri isveç'i örnek almalı'

arap parlamentosu başkanı ahmed bin muhammed cervan ise tüm avrupa ülkelerinin isveç'i örnek alması gerektiğini vurgulayarak, kararı da "filistin halkına kaderini tayin hakkı tanıma yönünde alınmış önemli bir karar" olarak değerlendirdi.

cervan tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadalere yer verildi:

 "diğer avrupa ülkelerinin bu kararın ardından filistin'i tanıma kararı almasını ümit ediyoruz. bu tanıma kararlar zincirinin başlangıç halkasını oluşturmaktadır. işgali sonlandırmak ve bağımsız bir filistin devleti kurulması noktasında biz de filistin halkını destekliyoruz. filistin halkının, meşru hakkını savunabilmesi için tüm özgür halklar, isveç'i örnek almalı."

ab üyesiyken filistin'i tanıyan ilk ülke

isveç başbakanı stefan lofven, 3 ekim'deki açıklamasında "israil ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" demişti.

macaristan, polonya ve slovakya gibi ülkeler ab üyesi olmadan önce filistin'i devlet olarak tanımıştı. isveç bu kararla avrupa birliği üyesiyken filistin'i tanıyan ilk ülke oldu. 

filistin'den teşekkür, israil'den eleştiri

filistin dışişleri bakanı riyad maliki, isveç hükümetinin açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirtmişti. maliki yaptığı yazılı açıklamada, "bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili filistin halkının meşru haklarını destekleyen isveç'e şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesini kullandı.

maliki, filistin'i henüz tanımamış diğer avrupa birliği ülkelerine "adil barışı tesis etmek ve israil hükümetine güçlü bir mesaj göndermek" üzere isveç'i örnek alma çağrısında bulundu. ab ülkelerinin israil'in yerleşim birimi inşa faaliyetlerine tepki göstererek sergilediği tutumdan övgüyle söz etti.

başbakanlık sözcüsü ofer gendelman, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, başbakan netanyahu'nun, söz konusu kararı kabul etmediğini kaydederek, netanyahu'nun "isveç'in filistin devletini tanıma kararı tek taraflı bir adımdır. tek taraflı adımlar, geçmişte imzalanan anlaşmalara aykırıdır ve barışı yaklaştırmak yerine uzaklaştırır" ifadesine yer verdi.

israil dışişleri bakanlığı sözcüsü emmanuel nahson da ülkesinin filistin’i devlet olarak tanıma kararından duydukları memnuniyetsizliği iletmek üzere isveç büyükelçisi'ni pazartesi günü dışişleri bakanlığı'na çağırmıştı. 

emmanuel nahson, perşembe günü israil'in isve'teki büyük elçisini 'istişare' yapmak üzere çağırdığını açıkladı.

afp'ye konuşan nahson, "bu bizim isveç'in aldığı ve barış müzakerelere yararlı olmayan karara memnuniyetsizliğimiz ve rahatsızlık duyduğumuzu yansıtıyor." dedi.

abd ‘erken’ demişti

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki ise, filistin devletinin tanınmasını erken bulduklarını belirtmişti.

psaki, “filistin'in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" dedi.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;