Dünya
K. Kore geri adım atmıyor
Füzeyle uzaya uydu fırlatmaya hazırlanan Pyongyang, ABD Başkanı Obama’ya 'meydan okuyan zihniyetinden vazgeçmesi' çağrısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Obama'ya tepki
Uyduyu savundu
Nisan ortasında fıraltılacak

kuzey kore, komşusu olan ülkeler ile abd tarafından yoğun şekilde eleştirilen füzeyle uzaya uydu gönderme planında herhangi bir değişiklik olmadığını açıkladı. pyongyang yönetimi, abd başkanı barack obama'ya seslenerek kuzey kore'ye karşı meydan okumaktan vazgeçmesini istedi.
ülkenin resmi haber ajansı kcna’ya konuşan bir kuzey kore dışişleri bakanlığı sözcüsü, "egemen devletimizin meşru hakkı olan ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz bir adım olan (uzaya) barışçıl uydu fırlatma hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.
obama’nın, güney kore'nin başkenti seul'deki nükleer güvenlik zirvesi sırasında konuya ilişkin olarak söylediği sözlere değinen sözcü şu ifadeleri kullandı:
"abd devletinin başındaki isim, bize karşı herhangi bir düşmanca tavrının olmadığını söylemişti. bu sözler doğruysa, bizi engellemeye çalışan zihniyetini değiştirmeli ve bizim de en az diğer ülkeler kadar (uzaya) uydu fırlatma hakkımız olduğunu itiraf etmeli."
yetkili, obama’nın sözlerinin ‘gerçek mi, yoksa bir başka iki yüzlülük’ örneği mi olduğunu, abd’nin bu konuda kendilerine çifte standart uygulayıp uygulamayacağına göre anlayacaklarını söyledi.
dışişleri bakanlığı sözcüsü, ‘askeri amaçlarla hiçbir bağlantısı olmayan bilimsel uzay teknolojiler projelerini’ gözlemlemek üzere yabancı gözlemcileri kuzey kore’ye davet ettiklerini kaydetti. yetkili, abd ulusal havacılık ve uzay dairesi’nin (nasa) uzmanlarını ülkeye çağırdıklarını da vurguladı.
abd: bm kararlarına aykırı
kuzey kore, ülkenin kurucusu kim il sung'un 100. doğum günü vesilesiyle, 12-16 nisan tarihleri arasında uzaya uzun menzilli füze yoluyla uydu göndereceğini açıklamıştı. kuzey kore'nin füzeyi fırlatmaya hazırlandığı nokta, çin sınırından fazla uzak değil.
abd, bunun bir füze denemesi olacağını ve bm güvenlik konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini vurguluyor. kuzey kore’nin komşusu olan güney kore ve japonya ise, eğer hava sahalarından geçerse füzeyi vuracaklarını belirtiyorlar.
bm genel sekreteri ban ki-moon da, güney kore cumhurbaşkanı lee myung-bak ile cumartesi günkü görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, kuzey kore'ye uzun menzilli füze ile uzaya uydu gönderme planını gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.
ara bölgeyi ziyaret etmişti
obama, güney kore ziyareti çerçevesinde, 1953 yılında iki ülke arasında bölünen yarımadadaki dört kilometre genişliğindeki askersizleştirilmiş bölgeyi de ziyaret etmişti.
taraflar, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp, barış anlaşması imzalamadıkları için hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.
kuzey kore’nin nükleer programı, bu ülkenin komşularını ve batı dünyasını endişelendiriyor. pyongyang, 2006 ve 2009 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti. 1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar