Afrika

Kenya'da sağlık skandalı

Hükümet, dört gündür grev yapan 25 bin hemşire ve hasta bakıcının işine son verdi.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

İş başı çağrısına ret

'Hükümet şantaj yapıyor'

'Maaşlar artırılsın'

Kenya’da hemşirelerin yanı sıra doktorlar, üniversite hocaları, ilkokul öğretmenleri ve devlet televizyonu çalışanları da grevde. [Reuters]

kenya hükümeti, perşembe günü çoğunluğunu hemşire ve hasta bakıcıların oluşturduğu kamu alanındaki 25 bin sağlık görevlisinin işine son verdi. hükümetin kararı, dört gündür kadro yetersizliği, uzun çalışma saatleri ve maaşların düşüklüğü gibi nedenlerden grev yapan çalışanların, iş başı yapmayı reddetmesinin ardından geldi.  

hükümet sözcüsü alfred mutua, ülkedeki emekli olmuş ve ya da işsiz sağlık görevlilerinin en yakınlarındaki sağlık kuruluşlarına başvurmaları çağrısı yaptı. bu kişilerin cuma sabahı boşalan pozisyonlar için mülakata alınacakları kaydedildi.

mutua, hükümetin çağrısına rağmen işbaşı yapmayan sağlık görevlilerinin etik dışı davrandıklarını öne sürdü.

'şantaj yapıyorlar'

grevdeki sağlık çalışanlarının bağlı olduğu sendika, hükümetin kendilerine şantaj yaptığını öne sürerek taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

40 bin üyeli kenya sağlık profesyonelleri topluluğu sözcüsü alex orina, “kovulma tehdidini görmezden geliyoruz, bunlar kedi fare oyunları, bütün bir iş gücünü kovamazsınız. bu bizi iş başına getirmek için yapılan bir hile, ancak taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

kenya’da hemşirelerin yanı sıra doktorlar, üniversite hocaları, ilkokul öğretmenleri ve devlet televizyonu çalışanları da grevde. 

hükümet sözcüsü, yapılan çağrının üzerine bazı çalışanların iş başı yaptıklarını, bu kişilerin işlerini kaybetmeyeceğini söyledi.

enflaysonla mücadele

hükümet geçen hafta devlet televizyonundan yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarını görevlerine son vermekle tehdit etmiş, ancak yetkililerin bazı çalışanlarla bir araya gelmesinin ardından, bu kişilerin iş koşullarının iyileştirileceği sözü verilmişti.

kenya’da son dönemde gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış hayatı olumsuz etkiliyor. hükümet gelecek yıl mart ayında yapılamsı planlanan seçimlere kadar enflasyonu düşük seviyede tutmaya çalışıyor.

kenya’nın kasım ayında yüzde 20 oranına ulaşmış olan enflasyon oranı, şubat ayında ise yüzde 16,7’ye geriledi.

kenya sağlık profesyonelleri topluluğu’na göre kenya’da bir sağlık işçisi ayda yaklaşık 300 dolar kazanıyor. grevdeki işçiler bu paranın iki katına çıkmasını istiyor.

ülkede özel hastane ve klinikler ise hizmet vermeye devam ediyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;