Bilim-Teknoloji

Kepler 715 gezegen keşfetti

NASA, Kepler teleskobunun bugüne kadar 715 dünya dışı gezegen keşfettiğini açıkladı. Teleskop Dünya benzeri gezegenleri aramaya devam edecek.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Gezegen 'ana damarı' bulundu

Kepler 715 gezegen buldu

İkinci Dünya'yı bulma çabası

NASA, Samanyolu'nda 715 yeni gezegen keşfedildiğini açıkladı [NASA].

kepler uzay teleskobu, samanyolu galaksisi'nde şu ana kadar keşfettiği gezegen sayısını üç katına çıkardı. en son keşfine kadar dünya dışı 246 gezegen keşfettiği doğrulanan kepler, en son gözlemlerinde 305 yeni yıldız ve bu yıldızların yörüngesinde hareket eden 715 yıldız tespit etti.

samanyolu galaksisi'nde ortaya çıkarılan yeni gezegenlerin yüzde 95'inin neptün'den daha küçük olduğu ifade edildi. gezegenlerden sadece dört tanesi, sistemlerinde sıvı halde su bulunma ihtimali bulunan 'yaşanabilir bölgede' yer alıyor.

kepler'in hedeflerine odaklanmasını sağlayan mekanizması, mayıs 2012'de devre dışı kalmıştı. gökbilimciler ise teleskobun önemli bilgiler toplamaya devam ettiğini ve 'dünya 2.0'ın bulunması yolunda çok önemli bir rol oynadığını belirtti.

astrophysical journal dergisinde yayımlanacak araştırma hakkında yorum yapan nasa'nın ames araştırma merkezi'nden jack lissauer, "tek seferde yapılan en büyük gezegen keşfinin 20 katı büyüklüğünde bir keşfe imza attık" ifadesini kullandı.

çok gezegenli sistemler gün ışığına çıkıyor

715 gezegenin keşfini kapsayan araştırma, 2009 yılında göreve başlayan kepler'in ilk iki yılında topladığı bilgiler doğrultusunda gerçekleştirildi.

en son veriler ışığında, tümü çok gezegenli sistemlerde bulunan gezegenlerin sayılarında da önemli bir artış yaşandı. gökbilimciler, varlığı doğrulanan dünya büyüklüğündeki gezegen sayısının yüzde 400; süper-dünya'ların (çapı dünya'dan biraz daha büyük olan gezegenler) yüzde 600; neptün büyüklüğündeki gezegenlerin yüzde 200 arttığını belirtti. jüpiter büyüklüğündeki yeni gezegenlerin sayısı ise sadece yüzde 2 artış gösterdi.

kepler projesinde yer alan steve howell, dünya boyutuna yakın gezegenlerin tespitindeki artışın, ikinci dünya'yı bulmak için yapılan araştırmalarda doğru gidişata işaret ettiğini belirtti.

gökbilimciler, elde edilecek yeni verilerle, dünya dışı çok gezegenli sistemlerin özelliklerini inceleme şansı bulacaklarına dikkat çekti. kepler-296f adı verilen ve dünya'nın neredeyse iki katı büyüklüğünde bir süper-dünya içeren sistemin, araştırmalar için önemli bir örnek olduğu ifade edildi.

seti enstitüsü'nden jason rowe, "kepler'in verilene bakarak güneş sistemi'nin ölçeğindeki sistemlere bakmak oldukça ilginç" yorumunda bulundu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;