Kıbrıs sorunu
Kıbrıs'ta müzakereler başlıyor
KKTC ile Güney Kıbrıs arasında müzakerelerin yeniden başlaması için şart koşulan ortak bildiri metninde anlaşıldı. Müzakerelerin hafta başında başlaması planlanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kıbrıs'ta müzakereler başlıyor
Ortak bildiri metninde uzlaşıldı

kktc ile kıbrıs rum kesimi arasındaki müzakereler yeniden başlıyor. müzakerelerin yeniden başlaması için rum yönetimi’nin şart koştuğu ortak bildiri metninde uzlaşmaya varıldı.
kktc cumhurbaşkanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, müzakere sürecinin hafta başında başlaması planlanıyor.
“müzakere masasında bizi bekleyen 6 başlık var”
2012 yılından beri tıkanan müzakere sürecinin yeniden başlayacak olması bile kıbrıs sorununun çözümü için ciddi bir adım. ancak kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu, “ortak açıklama kağıdıyla çok fazla bir şey yapılacağını söylemek mümkün değil, çünkü müzakere masasında bizi bekleyen 6 başlık var” dedi. bu başlıklardan bazılarını ‘yönetim ve güç paylaşımı, ab, mülkiyet, ekonomik garantiler, toprak’ diye saydı.
kktc, müzakere sürecinde türkler ve rumların mutlak siyasi eşitliği ile iki kurucu devletin eşit statüsü temelinde gerçek ortaklığa dayalı bir çözüm istiyor.
uluslararası çabalar süreci hızlandırdı
tarafları görüşme masasına çekebilmek için geçen yılın sonundan beri uluslararası çabalar yoğunlaştı.
bm genel sekreteri'nin kıbrıs özel danışmanı alexander downer geçen yılın sonundan beri, adada, tarafları müzakere masasına çekebilmek için mekik diplomasisi yürütüyordu. downer’ın çabaları sonuç verdi; rum tarafının, müzakerelerin başlayabilmesi için görüşmelerin ve ulaşılacak çözümün çerçevesini çizen ‘ortak bildiri’ yayınlanması şartı yerine getirildi.
hafta içinde kıbrıs basınında çıkan haberlerde, ortak bildiri metninde kritik bir noktaya gelindiği ve anlaşmanın yakın olduğu yazıldı. basına sızan metinde, iki tarafın da istediği ‘tek egemenlik’ ve ‘egemenliğin türk ve rum halklarından kaynaklanması’ ifadeleri yer alıyor.
türkiye’nin çabaları
türk dışişleri bakanlığı da, 2013’ün ekim ayından beri kıbrıs’ta çözüm sürecinin başlaması için çalışmalarını hızlandırdı. 14 aralık’ta kktc’ye giden dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, downer ve eroğlu ile görüşmüş, ‘adada ve doğu akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanmasının önemini’ vurgulamıştı.
doğalgaz etkisi
kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz yataklarının enerji açığı sorunu çeken avrupa’ya aktarılmasının en az maliyetli yolu, uzmanlara göre türkiye’ye uzanacak bir boru hattı. ancak bunun sağlanması adada kalıcı bir barışı gerektiriyor.
kktc başbakanı özkan yorgancıoğlu 30 ocak’ta al jazeera'ye, doğalgazın tüm kıbrıslılara ait olduğunu ve satışı için kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi:
“doğalgazın kıbrıs sorununun çözümüne bir katalizör rol oynaması düşünceleri de artık tartışılmaya başlandı. kıbrıs sorununun çözümüne bir katkı yapar diye düşünüyorum.”
kaynak: al jazeera
Yorumlar